SCHIPBORG – Op zondag 1 juli organiseren het Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa om 14:00 uur een excursie Archeologie in het archeologisch reservaat De Strubben Kniphorstbosch.

De Strubben-Kniphorstbosch, ten zuidoosten van het dorp Schipborg, is een bosgebied in eigendom van Staatsbosbeheer. Dit gebied heeft als eerste in Nederland het predikaat ‘Archeologisch Reservaat’ gekregen. Het gebied herbergt veel sporen van mensen die hier duizenden jaren geleden leefden. Het bosgebied heeft met veel lage, kromgegroeide, grillige eikenbomen (strubben).

Het afgelopen jaar hebben er nogal wat veranderingen plaatsgevonden in het gebied. De karakteristieke strubben zijn weer vrij komen te staan en ook op andere plaatsen is veel gekapt om de cultuurhistorische waarden weer voor het voetlicht te plaatsen. De strubben hebben weer ruimte gekregen, zichtlijnen zijn weer zichtbaar gemaakt en het paraboolduin is grotendeels vrij gekapt en doet zichtbaar zijn naam weer eer aan. De Nationaal Park gids vertelt over het hoe en waarom van deze werkzaamheden. U komt langs veel oude plekken, grafheuvels en hunebedden. Ook zijn er nog sporen uit de recentere geschiedenis zichtbaar, zoals de bomtrechters uit de Tweede Wereldoorlog. De excursie start om 14:00 uur op de parkeerplaats Kniphorstbosch en duurt twee uur.

Deelname is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.