GRONINGEN – Na drie nederlagen op rij wist FC Groningen afgelopen zondag eindelijk weer eens te winnen. In Emmen zegevierde de Trots van het Noorden met maar liefst 4-0. Arjen Robben nam de ploeg van trainer/coach Danny Buijs duidelijk bij de hand. Nadat hij eerder afgelopen week zijn medespelers motiverend had toegesproken, herhaalde hij dit als aanvoerder voorafgaand aan de wedstrijd nogmaals. De woorden hadden een positief effect. FC Groningen voetbalde vanaf minuut één fris, aanvallend en creëerde vele mogelijkheden. FC Emmen had vrijwel negentig minuten langs niets in te brengen. Door doelpunten van Bart van Hintum, tweemaal Alessio da Cruz (na assists van Robben) en Paulos Abraham boekte de FC een dik verdiende overwinning.

Zowel voor als na de wedstrijd tegen FC Emmen was Robben hét gespreksonderwerp. Voorafgaand hadden velen niet verwacht dat de oud-international zou spelen op het kunstgras in Emmen, maar toch hakte hij zelf de knoop door om te starten. Een verrassende keus, welke echter geweldig uitpakte. Robben zorgde er met zijn enthousiasme, fanatisme, gedrevenheid en voetballende kwaliteiten voor dat zijn medespelers beter gingen voetballen. Ze voelden zich zelfverzekerd met een speler als Robben in hun team en dat vertrouwen straalde de ploeg de gehele wedstrijd uit. FC Emmen, dat de laatste weken bezig was aan een uitstekende reeks, had geen schijn van kans tegen FC Groningen, dat op haar beurt in een behoorlijke dip zat. Zo zie je maar wat de aanwezigheid van Robben teweeg kan brengen.

Voor Robben zelf was het duel tegen Emmen uiteraard ook een behoorlijke opsteker. Na maandenlang hard werken om fit te worden, stond hij eindelijk weer eens in de basis. Waar afgesproken was dat hij ongeveer 45 minuten zou spelen, verraste hij vriend en vijand door maar liefst tachtig minuten vol te maken. In de tweede helft zorgde hij er met twee slimme, subtiele passjes voor dat Da Cruz kon scoren. De vreugde bij Robben, die als een kind zo blij was met de doelpunten en de uiteindelijke overwinning, was voor menig supporter en voetballiefhebber prachtig om te zien en zal bij een hoop mensen voor kippenvel hebben gezorgd. Robben heeft afgelopen weekend laten zien waarom heel Groningen trots op hem is en waarom hij ook op deze leeftijd van meerwaarde is voor FC Groningen. Zowel binnen als buiten de lijnen neemt hij de ploeg op sleeptouw. De oud-international brengt de energie die een ploeg als FC Groningen nodig heeft. Binnen de lijnen hebben we dat de afgelopen weken gemist, maar richting de play-offs kan dit effect nu van doorslaggevend belang zijn.

Na afloop van het duel liet Robben doorschemeren ook wel open te staan voor een comeback in het Nederlands Elftal voor het Europees Kampioenschap van dit jaar. Eén zwaluw maakt natuurlijk nog geen zomer, maar de aanwezigheid van Robben in het Nederlands Elftal zal ongetwijfeld op alle vlakken een positief effect hebben op de ploeg van bondscoach Frank de Boer. In de kleedkamer kan hij, met zijn ervaring en winnaarsmentaliteit, van onschatbare waarde zijn en de jonge jongens inspireren. Een fitte Robben is daarnaast ook binnen de lijnen nog altijd goed genoeg voor dit Oranje. Als De Boer Ryan Babel meeneemt voor in de kleedkamer, kan Robben daarbij natuurlijk niet ontbreken. 

Door de overwinning van FC Groningen op FC Emmen is de Trots van het Noorden nu vrijwel zeker van deelname aan de play-offs, waarin het zeer waarschijnlijk FC Utrecht treft. Het is te hopen dat Robben zijn huidige vorm vasthoudt, want een FC Groningen met zowel energie is door ploegen uit de subtop van de Eredivisie moeilijk af te stoppen.