VRIES – Grasbaanraces in Vries. Al jarenlang heeft dit motorsportspektakel een vaste plaats bovenaan de Nederlandse, maar ook internationale motorsportkalender. Traditiegetrouw een weekend voor Pasen ronken gedurende twee dagen de motoren in het Drentse dorp Vries. Op zaterdag 31 maart aanstaande vinden de wedstrijden (aanvang 13.00 uur) in de Jeugd en Nationaal klassen plaats. Het hoofdprogramma wordt traditioneel verreden op de zondag. Dan gaat om 13.00 uur het starlint omhoog voor het eerste top grasbaanevenement van 2012. Bij de ONK Specials Senioren zal het publiek het dit jaar moeten doen zonder Dirk Fabriek, tegenwoordig woonachtig in Zorgvlied. Fabriek heeft na een teleurstellend seizoen en onenigheid met de Nederlandse motorsportbond (KNMV) besloten in seizoen 2012 zijn geluk te beproeven door uit te komen met een Belgische startlicentie. Regerend Nederlands kampioen én vice Europees Kampioen Jannick De Jong (Gorredijk) is voor seizoen 2012 de enige coureur met een Nederlandse licentie die mag uitkomen in de FIM Longtrack World Championship cyclus, waarvan op 7 juli 2012 de enige wedstrijd op Nederlandse bodem (Stadspark te Groningen) op de kalender prijkt. Niet alleen werd De Jong vorig jaar vice Europees Kampioen, samen met Mark Stiekema (Stadskanaal), Jeffrey Woortman (Goutum) en Sjoerd Rozenberg (Olderberkoop) werd nipt achter Duitsland het vice Wereld Kampioenschap voor Landenteams behaald. In Vries zullen deze vice Wereld Kampioenen er op gebrand zijn hun Nederlandse thuispubliek te tonen dat zij deze titel terecht hebben veroverd en thuishoren bij de wereldtop. Vooral Stiekema, in 2011 werd hij vijfde van Europa zal zich in Vries in de kijker willen rijden. Er is voor de Grand Prix in Groningen namelijk nog een wildcard te vergeven. Want wat is er voor een geboren en getogen Grunneger mooier dan de kans te krijgen de drafbaan onveilig te mogen maken op je Special machine?

Lars Zandvliet uit het Groningse Mussel, vorig jaar gehuldigd tot Nederlands Kampioen in de klasse Specials Nationalen, promoveerde dit jaar als enige naar de koningsklasse. Hoe groot de kans is dat Zandvliet direct aansluiting vindt met de top van Nederland en wellicht in Vries het podium zal bestijgen is moeilijk in te schatten. Met verdere inbreng van een aantal Duitse en Engelse coureurs  staat er in Vries een zeer aan elkaar gewaagd rijdersveld achter het startlint. Dit seizoen zijn de verwachtingen in de zijspanklasse weer hooggespannen. De uitgesproken favoriet is het span van de meervoudig én regerend Nederlands- en Europees Kampioenen William Matthijssen en Nathalie Matthijssen. Of team Matthijssen dit jaar gaat voor hun twaalfde Nederlandse titel, we zullen het zien. Helaas hebben de meest geduchte concurrenten van team Matthijssen, de gebroeders Wilfred en Dennie Detz de helm aan de wilgen gehangen en afscheid genomen van de zijspansport.

Mark Detz verschijnt dit jaar wederom aan de start met zijn vrouwelijke bakkeniste Bonitia van Dijk. Dat de grasbaansport een familiesport is blijkt. Vader Erik van Dijk is wederom te vinden in de bak bij de uit Groningen afkomstige Jojo van der Werf. En zoon Erik junior rijdt op zaterdag 31 maart in Vries zijn eerste wedstrijd in de klasse 125cc Specials! Bij de zijspannen maakt dit jaar een nieuw span met een bekende stuurman haar opwachting. Dennis Noordman vorig jaar in Vries nog uitkomend in de klasse Specials Senioren heeft zijn gemotoriseerde tweewieler voor een driewieler verruild. Naast de eerste acte de presence van de Nederlandse teams, zal het startveld Vries aangevuld worden met een aantal Engelse, Noorse en Franse zijspancombinaties. De Shorttrack klasse kent sinds 2010 de opsplitsing naar de ST 1 en ST 2. In verband met een algehele reorganisatie op bestuurlijk niveau is het Baansportcentrum Roden tot nader bericht gesloten voor alle activiteiten. Hierdoor zijn de geplande eerste kwalificatiewedstrijden in de klasse ST en ST2 door de SERMS teruggegeven aan de KNMV. Voor de wedstrijd in Vries houdt dit in dat op zaterdag 31 maart niet de geplande tweede, maar de eerste kwalificatiewedstrijd wordt verreden en hierdoor de NK status voor de Shorttrack in het hoofdprogramma op de zondag door de KNMV is ingetrokken. Met een historie van bijna 50 jaar grasbaanraces in het dorp Vries zijn de oldies, de zogenoemde 2-kleps en 4-kleps motoren na hun succesvolle optreden in 2011 wederom van de partij. De 2-kleps motoren dateren van de jaren ‘50 tot jaren ‘80. Terwijl de 4-klpes motoren voor het eerst op de markt kwamen vanaf de jaren ‘75. In tegenstelling tot de huidige moderne varriant hebben de motoren naast een staand motorblok ook een staande voorvork. Dat de oldie klasse helemaal terug is van weggeweest blijkt ook uit het feit dat er voor de klasse een heus Europees Kampioenschap, de EVLS (European Veteran Longtrack Series) wordt georganiseerd. Tijdens de grasbaanraces in Vries kan het publiek kennismaken met de wegracesport. Het Drentse zijspanteam van Bennie Streuer – zoon van de legendarische, Egbert Streue – en Kees Endeveld zullen in Vries met het complete team en materiaal aanwezig zijn. Op zondag 1 april aanstaande om 13.00 uur zal in Vries het eerste top grasbaanevenement van het seizoen plaatsvinden. Voor bezoekers die met de auto, motor dan wel fiets naar het evenement komen is er voldoende GRATIS parkeergelegenheid nabij het circuit.  Meer informatie is te vinden op: www.vvv-vries.nl.

ONK Specials Senioren_Mark Stiekema