VRIES – De Historische Vereniging Oud Vries organiseerde vorige week een bijeenkomst voor leerlingen van De Vijverstee (groep 7) en de Holtenhoek (groepen 7 en 8). Voorzitter Geert Geerts opende het programma met een verhaal over Vries in oorlogstijd en hierbij werden oude foto’s getoond van straten en gebouwen uit die tijd. Als tweede onderdeel kregen de leerlingen een film te zien met beelden uit Assen, Vries, Zuidlaren en vliegveld Eelde. Het waren amateurbeelden waar Jan Gritter een samenhangend geheel van had gemaakt met een muzikale omlijsting. Er was onder andere te zien hoe tanks door de plaatsen reden, dat koningin Wilhelmina op bezoek kwam in Zuidlaren, dat paarden auto’s trokken omdat er geen brandstof was en hoe later de bevrijding werd gevierd.

Na de film kon iedereen naar buiten om een echte jeep te bekijken. De heer Schut, de trotse eigenaar van deze auto, kon alle vragen van de leerlingen beantwoorden. Binnen stond de volgende spreker klaar. De heer Niemijer vertelde over bommenwerpers en neergestorte vliegtuigen in de buurt van Vries, over onderduikersholen en over de bevrijding. Hij vertelde ook dat de oorlog in Vries begon met het opblazen van de Vriezerbrug en dat de oorlog ook eindigde met het opblazen van deze brug.

Vervolgens las Fenny Zandvoort een fragment voor uit het boek “Reis door de nacht”van Anne de Vries. Het gekozen stuk speelde zich af in de buurt van kamp Westerbork. Er kwam spanning, verdriet, blijdschap, boosheid, machteloosheid en liefde in voor.

Tot slot gingen de leerlingen aan de slag met de quiz. Er waren 15 vragen en de antwoorden konden ze zoeken in de vitrinekasten die vol stonden met oorlogsmateriaal en op de tafels waar boeken, folders en foto’s lagen uitgestald. Ook waren er vragen over alle verhalen die ze hadden gehoord.

Uiteindelijk werd de quiz gewonnen door de leerlingen van de Vijverstee. De klas krijgt het boek “Reis door de nacht”voor hun klassenbibliotheek en de leerlingen krijgen allemaal een groepsfoto, die gemaakt gaat worden op de begraafplaats waar ze afgelopen vrijdag, samen met de leerlingen van de Holtenhoek, een bloemstuk hebben gelegd bij het monument van de omgekomen piloten.

De organisatie kan terugkijken op een zeer geslaagd geheel. De leerlingen toonden veel belangstelling en waren onder de indruk van alle verhalen.

 

herdenkingvries