ZUIDLAREN – Berend Jan Pieter (Bé) Kap, inwoner van Zuidlaren, bereikte op 5 oktober 2022 in goede gezondheid de 100-jarige leeftijd.

Bé Kap is geboren in 1922 in Vlagtwedde en na de ULO is hij aan de slag gegaan bij de gemeente aldaar. Tijdens de Duitse bezetting begon een lange periode van onderduiken in verband met de weigering om zich te melden voor de Arbeitseinsatz. Na de oorlog was hij eerst actief bij de politieke opsporingsdienst en vervolgens bij de Marechaussee. Na een periode bij de Marechaussee gewerkt te hebben, is hij bij de Rijkspolitie in Winschoten terechtgekomen. Later nog in Groningen.

In 1946 is hij getrouwd met Jannie Boekhoud. Helaas is zij in 2004 overleden. In de zeventiger jaren is Kap verhuisd naar Zuidlaren, waar hij tot op heden met veel plezier woont aan de Dobbenheerd en regelmatig door zijn twee kinderen met hun partners en kleinkinderen wordt bezocht. De gezondheid is goed, zowel geestelijk als lichamelijk. Autorijden gaat prima. Het rijbewijs is zelfs nog een jaar geldig. Bé Kap heeft nog steeds een actief leven. Zo is hij jarenlang actief lid van de bridgeclub geweest en samen met zijn huidige partner worden regelmatig uitstapjes gepland en autoritjes gemaakt.

De ritten met de auto naar het buitenland zijn sinds een paar jaren geschrapt. De levensvreugde is er niet minder om. ‘Pluk de dag’ is het motto van Bé Kap en ‘sta open voor nieuwe dingen’. Zo blijf je volgens hem jong van geest en een plezierig mens om mee om te gaan. Burgemeester Thijsen kwam de heer Kap woensdag feliciteren.