Wat: Kijkboerderij ’t Hoogeveld

Waar: Eelde

Wanneer: Dinsdag 28 juli 2020

EELDE – Omdat de komkommers op de loer liggen, het kwik naar de tropische temperaturen stijgt en de zomervakantie voor veel mensen voor de deur staat, gaat de Krant van Tynaarlo op avontuur. Daar waar we vorig jaar in gesprek gingen met ‘Zomergasten’, brengen we deze zomer bezoekjes aan echte ‘beestenbendes’. De Ongenode Gast is dus even met vakantie en dus is er aandacht voor beestenbendes in de breedste zin van het woord. In onze regio zijn namelijk ontzettend veel dierenliefhebbers te vinden. Van een huis vol katten tot een hondenopvang en van een kinderboerderij tot een vijver vol koikarpers of een bijzonder huisdier. Deze week stuurt de Krant van Tynaarlo de auto richting Eelde. Aan de rand van de Onlanden in Eelde, staat Kijkboerderij ’t Hoogeveld. Hoog tijd voor De Krant van Tynaarlo om eens een kijkje te nemen te gaan.

Dat doen we eerst al vroeg in de ochtend, maar op dat moment heeft Sytze van der Goot, die het bedrijf samen met vrouw Alma runt, een afspraak. En dus komen we later op de dag, wanneer de zon inmiddels fel schijnt, terug. Het kuierpad en de watertafel voor de boerderij worden op dat moment door bezoekende kids gebruikt. Ouders zitten lekker in het zonnetje en kijken tevreden toe. Het ziet er allemaal heel gemoedelijk uit. Sytze geeft het aan druk te hebben vanwege het coronavirus. Op dit moment zit het bedrijf aan het maximum qua aantal koeien. Dat zijn er vijfhonderd. ’t Hoogeveld is eigenlijk een biologisch vleesveebedrijf dat in samenwerking met Natuurmonumenten een veenweidegebied van 600 hectare beheert in het natuurgebied de Onlanden.  

‘Welkom op ons boerenbedrijf’ Het lichtgroene doek straalt in de warme zomerzon. Op bezoek dus bij Kijkboerderij ’t Hoogeveld in Eelde, alwaar men vanuit duurzaamheid boert. In de zomer begrazen de Limousins van het bedrijf (een speciaal koeienras, oorspronkelijk uit Frankrijk) de weidegebieden. “Dit ras gedijt heel goed in Nederlandse omstandigheden”, legt eigenaar Sytze van der Goot uit. Naast de koeien is er ook een heuse Kijkboerderij. ‘De mooiste dingen in het leven zijn gratis’ staat op de website van het bedrijf. De kijkboerderij is dan ook altijd vrij toegankelijk voor bezoekers. Een heerlijke plek waar men kan genieten van diverse boerderijdieren. Zo staat men door de open stal en de balustrade oog in oog met de koeien, kalfjes en geiten.

’t Hoogeveld doet  daarnaast aan educatie. Zo is er een nauwe samenwerking met TerraStart, waarvoor de boerderij één dag in de week leerwerktrajecten aanbiedt. “Het is prachtig om met die studenten aan de slag te gaan. We doen diverse klusjes op de boerderij en worden geregeld ingeschakeld door Natuurmonumenten om bij te springen. Het doel van onze educatie is om mensen kennis te laten maken met het echte boerenleven.” Met zonnepanelen wekt het bedrijf ondertussen veel stroom op, zodat duurzaamheid ook hierin doorsijpelt. Bedrijfsbijeenkomsten, kinderfeestjes: op de boerderij is het allemaal mogelijk. Wie écht wil leren over het boerenbestaan, kan hier dus terecht.

Hij doet het werk inmiddels 25 jaar met veel plezier en Van der Goot geeft aan dat hij het volledig biologische bedrijf ook zo wil houden. “We hebben gelukkig niets te maken met eventuele stikstofproblematiek. Voor ons is dit een ideale combinatie. Bovendien is het een prachtig gezicht om de kinderen bij de Kijkboerderij van alle dieren en de mogelijkheden die we kunnen bieden te zien genieten”, vertelt de enthousiaste eigenaar. Dat kunnen we beamen, want als we het terrein verlaten lachen de kinderen hun tanden nog eens bloot in het zomerzonnetje. Waterpret en een beestenbende en dat allemaal op één plek. Prachtig.