Wie: José Visscher

Wat: Hondenopvang Koning Kwispel

Waar: Een grasveldje in Roden

VRIES/RODEN – Omdat de komkommers op de loer liggen, het kwik naar de tropische temperaturen stijgt en de zomervakantie voor veel mensen voor de deur staat, gaat de Krant van Tynaarlo op avontuur. Daar waar we vorig jaar in gesprek gingen met ‘Zomergasten’, brengen we deze zomer bezoekjes aan echte ‘beestenbendes’. In de breedste zin van het woord, want ook in onze regio zijn ontzettend veel dierenliefhebbers te vinden. Van een huis vol katten tot een hondenopvang en van een kinderboerderij tot een vijver vol koikarpers of een bijzonder huisdier. Deze week stuurt de Krant van Tynaarlo de auto richting het industrieterrein van Roden. Op een grasveldje achter een grijze loods beschikt José Visscher uit Vries over haar eigen dierenweide, waar ze dagopvang Koning Kwispel voor honden organiseert.

De outfit van de, in dit geval, genode gast is met zorg uitgekozen die maandag. Na gemopper van de wederhelft over het bruine blousje die hij ooit met haar heeft gekocht, maar nooit draagt, besluit hij haar wens in te lossen. De bruine blouse gaat aan op een zwarte spijkerbroek. Haar favoriete outfit, maar dat blijkt geen handige keuze. Te laat komt hij erachter dat de nieuwe rubriek ‘Beestenbende’ die dag op het programma staat. Voor de rubriek staat een bezoekje gepland aan de hondenopvang, want gek op honden is-ie. Bij aankomst komen er vijf viervoeters richting het hek gerend. Even enthousiast als de gast, staan ze te springen om kennis te maken. De kleinste heeft uiteraard het grootste woord. Dat is Maya, de hond van Visscher zelf. Het zijn stuk voor stuk overigens schatjes. Luca, Guus, Ole, Romeo en Maya.

De eerste vier zijn op bezoek, want Visscher vangt deze honden dus op voor een dag. “Het is eigenlijk hetzelfde idee als een kinderopvang. ’s Ochtends haal ik de hondjes bij hun baasjes op en aan het eind van de middag lever ik ze weer af”, legt ze uit. In juni 2017 start ze met haar droombedrijfje. Daarvoor werkt ze onder andere in de beveiliging, bij een dierenpension en als dierenartsassistente. Als ze werkloos thuis komt te zitten, begint het te knagen: “Ik wilde misschien wel een hondenpension beginnen, maar een boerderij kopen in je eentje dat lukt gewoon niet. Toen ben ik eerst begonnen met een hondenuitlaatservice, waar Koning Kwispel uit is voortgevloeid.” Met succes, want nadat ze bij diverse gemeenten aan tafel zit voor een ruimte waar ze de honden kan opvangen, vindt ze in de gemeente Noordenveld een plekje: “Dit is perfect. Ik huur deze plek van de gemeente en heb hier ruimte genoeg voor de honden. Met gras, zand en water hebben ze voldoende te spelen. Daarnaast heb ik een tuinhuisje gerealiseerd waarin we ’s middags siësta houden.”

Het is kleinschalig, maar liefdevol. De honden krijgen onafgebroken aandacht van Visscher en het gaat er erg gemoedelijk aan toe op het veldje in Roden. Luca en Romeo zijn constant aan het donderjagen tijdens het interview. Romeo is een jonge boxer en blijkt het meest enthousiast. De krassen op de hand van de gast bewijzen het enthousiasme van het prachtbeestje. Twee minuten later wordt hij door Romeo ook nog even getrakteerd op een ferme klodder kwijl op zijn spijkerbroek. Ole maken ze de kachel niet aan. Die blijkt erg aanhalig, gaat rustig op de voeten van de gast liggen en geniet van een aai over zijn bol en van het zonnetje. Evenals Guus die ook tevreden tussen de overige vier door dartelt. Maya is meer op zichzelf, maar blijkt een uiterst bekwame mollenvanger te zijn, geeft Visscher aan.

Vier dagen per week is Visscher met diverse honden te vinden in Roden. Ook wel ‘haar kinderen’, want zo vorstelijk worden de blaffers behandeld. Ze werkt op abonnementsbasis en strijkt voor vaste klanten ook wel eens over haar hart. Zij mogen dan hun hond voor een overnachting bij Visscher achterlaten, al is dat meer uitzondering dan regel. Een Koning Kwispel van die dag is er niet aan te wijzen. Ze genieten allemaal van elkaar, de ruimte, het onderlinge duvelen en de snoepjes van Visscher. Voor de foto zitten ze allemaal keurig op een rij. Eén voor één genieten ze van een welverdiende lekkernij. Koningen en koninginnen Kwispel genieten van een koninklijke opvang. Een verwende beestenbende. En de bruine blouse en spijkerbroek? Die liggen inmiddels in de wasmand.