EELDE – De Muzieklezing die de Culturele Raad van Eelde donderdag georganiseerd had in Museum Vosbergen was zeer geslaagd. Ruim 60 mensen luisterden geboeid naar de lezing van musicologe Ankie Mulder over Belle van Zuylen. Isabella van Tuyll van Serooskerken, zoals ze officieel heette, was een bijzondere vrouw, zeker voor die tijd, de tweede helft van de 18e eeuw. Ze ging al vroeg schrijven en haar eerste novelle “Le Noble” verscheen toen ze achttien jaar was. Het boekje werd door haar ouders uit de handel genomen, want het gaf een scherp en kritisch beeld van de adel en dat kon niet in die tijd. Ze trouwde uiteindelijk, nadat ze een aantal aanzoeken had afgewezen omdat ze niet wilde trouwen met iemand die niet bij haar paste, met de vroegere gouverneur van haar broer, een vriendelijke, saaie man die haar zoveel mogelijk vrijheid gaf. Ze woonde sindsdien op zijn landgoed ‘Le Pontet’ in Colombier (bij Neuchatel in Zwitserland).

De muziek, met name het componeren, nam in het leven van Belle van Zuylen een belangrijke plaats in. Ze woonde een tijd in Parijs en nam voortdurend compositieles. Ankie Mulder speelde tijdens de lezing een aantal composities van haar op een mooi, oud instrument uit de collectie van Museum Vosbergen, een tafelpiano uit 1792.

Belle was zeer veelzijdig, ze las, schilderde, was geïnteresseerd in politiek, bestudeerde filosofie en correspondeerde met geleerden en filosofen. Haar gedachtegoed was verrassend modern. Zij pleitte bijvoorbeeld voor afschaffing van de doodstraf en censuur en voor emancipatie en educatie van vrouwen en mensen uit lagere klassen. belle