Benzinedieven tanken doorgaans brandstof en rijden dan weg zonder te betalen. Niet heel verstandig, want vaak hangen er bij de benzinepomp voldoende camera’s om de auto te identificeren en de dader daarmee ook. Een man uit Tynaarlo pakte het anders aan. Op een heel slimme en opmerkelijke manier. Maar de vraag is of het daadwerkelijk zo’n slimme actie was, aangezien de beste man wel is opgepakt.

De auto rijdt niet meer

Van halverwege december tot halverwege januari werd de kop van Drenthe geteisterd door benzinedieven. De slachtoffers merkten dat ze van hun benzine bestolen waren op het moment dat ze weg wilden rijden met hun auto. Er zat namelijk geen benzine meer in de tank. De benzinedief had een opmerkelijke werkwijze. Door een gaatje te boren in de benzinetank, kon hij de benzine zo opvangen en meenemen. Er zijn in ieder geval vijf slachtoffers van deze methode. In december waren er twee meldingen in een woonwijk in Tynaarlo en kort daarop langs de A28 bij een carpoolplek naast het dorp. Begin januari waren de auto’s op de parkeerplaats van restaurant Ribhouse Texas in Zeegse niet langer veilig. Daar sloeg de benzinedief ook toe bij twee auto’s. Niet alleen de politie had het er druk mee, maar ook de brandweer. Doordat restjes benzine uit de tank liepen, rook het in de omgeving sterk naar benzine. Zo is de brandweer uitgerukt in Tynaarlo vanwege een benzinelucht. Ook was de benzine in het riool terechtgekomen. De brandweer moest het riool door spoelen om de lucht weg te krijgen.

Benzinedief dankzij ooggetuigen opgepakt

Halverwege januari is de benzinedief opgepakt, dankzij verklaringen van ooggetuigen. De dief ging dus niet helemaal onopgemerkt aan de slag. Of de dader alleen bij vijf auto’s benzine afhandig heeft gemaakt is nog de vraag. De politie doet nog verder onderzoek naar de omvang van het aantal benzinediefstallen.

Behoorlijke schade

De benzinedief heeft met een vrij eenvoudige handeling, hij gebruikte enkel een boor, voor tientallen euro’s benzine weten te halen uit auto’s. Alleen deze tientjes staan niet in verhouding tot de schade die de auto’s hebben opgelopen. Om de benzinetank weer te herstellen zijn de eigenaren honderden euro’s kwijt. In het geval dat de auto-eigenaren hun auto verzekeren met een beperkt of volledig casco wordt de schade vergoed door de verzekeraar. Als de eigenaren hun auto enkel verzekerd hadden voor eigen aansprakelijkheid (WA-verzekering), dan zullen zij de kosten voor de schade aan de auto zelf moeten betalen. En extra pech als de tank van de auto net goed vol zat, ook die kosten komen er natuurlijk nog bij.