REGIO – De periode tussen twee uitnodigingen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker gaat naar maximaal drie jaar. De reden hiervoor zijn personeelstekorten en de corona-epidemie. Gemiddeld worden vrouwen op dit moment met een tussenperiode van twee en een half uitgenodigd. Dat komt doordat er eerder al een tekort aan personeel bestond. Door de corona-pandemie is verdere vertraging ontstaan omdat het borstkankeronderzoek enkele maanden heeft stilgelegen. Bovendien kunnen door de coronamaatregelen minder vrouwen onderzocht worden dan normaal.

Door de eerdere vertragingen worden volgens het RIVM ongeveer 55 sterfgevallen per jaar minder voorkomen (tot 2039). Dit op een totaal van ongeveer 1.450 voorkómen sterfgevallen per jaar. Het besluit om de onderzoeken nu om de drie jaar te doen, voegt hier volgens het RIVM twee tot vier extra sterfgevallen per jaar aan toe. 

Andere plaats onderzoek

Ook de plaats van het onderzoek kan veranderen. Dat komt doordat vrouwen op dit moment in de ene regio (veel) langer moeten wachten op het borstonderzoek dan in een andere regio. Om de verschillen te verkleinen, gaat het Bevolkingsonderzoek de standplaatsen van de onderzoekscentra anders indelen. Hierdoor worden sommige vrouwen komende periode op een andere locatie uitgenodigd dan ze gewend zijn.

Meer weten?

Bel dan de informatielijn van het Bevolkingsonderzoek Noord: 050 – 520 88 99. Meer informatie over de verlenging van de periode tussen twee onderzoeken is onder meer te vinden op de website van het Bevolkingsonderzoek Nederland.