Tijdstip: 11 uur

Wanneer: Donderdag 25 maart

Waar: Everswolde in Zuidlaren

ZUIDLAREN – Bij aankomst voor serviceflat Everswolde, hoort de ongenode gast liedjes van Abba door een luidspreker schallen en meteen weet ze waar ze moet zijn. Midden op een grasveld staan twee buurtcoaches van gemeente Tynaarlo, Berna Nijboer en Nynke Niessink, klaar in hun sport outfit. De Buurtsportcoaches werken namens de gemeente en organiseren het sport- en beweegaanbod in de buurt, daarnaast zijn zij onderdeel van de sociale teams. Actief voor alle inwoners in de gemeente die ondersteuning kunnen gebruiken bij een gezonde leefstijl. Zo ook de bewoners van de service flat. Ondertussen komen er steeds meer bewoners van de serviceflat op hun balkon staan in sportoutfit om mee te doen met de dames op het veld. Het is bijna 11.00 uur in de ochtend, tijd voor het Beweegkwartier!

Op één van de onderste balkons klapt meneer Paauw in zijn handen van enthousiasme. “Komt er nog wat van dames? We willen beginnen!” Beide dames lachen, dit is precies waarom ze blij zijn dat een ochtend als deze georganiseerd mag worden. “Vorig jaar hebben we dit ook georganiseerd. De bewoners van Everswolde deden toen erg enthousiast mee. En eigenlijk hoopten we dat het dit jaar niet meer nodig zou zijn, maar het is niet anders. De pandemie blijft maar doorgaan. Daarom gaan we er nu het beste van maken op een veilige manier. We gaan het beweegkwartier weer wekelijks invoeren op deze locatie.” Het nummer ‘Dans je de hele nacht met mij’ wordt opgezet en Berna roept “In de pas”, terwijl ze loopbewegingen op de plaats maakt. De mensen op de balkons doen allemaal mee. Er zijn enkele balkons van Everswolde waarop niet wordt meebewogen op de muziek, maar wel (heel toevallig) de volle vijftien minuten van het beweegkwartier een raam wordt schoongemaakt of de vensterbank.

Ondertussen gaat de live versie van ‘Nederland in Beweging’ gewoon door. De bewegingen worden actiever naarmate de tijd verstrijkt, zwaaien met de armen, touwtje springen en squats. De beweegcoaches gooien er zelfs een kleine choreografie in tegen het einde. Dat stopt de bewoners niet, zij blijven meedoen tot het einde van het beweegkwartier. Wanneer het laatste nummer is afgelopen, krijgen de twee beweegcoaches een applaus vanaf de balkons. Mevrouw Nagel blijft nog even op haar balkon staan, nagenietend in het zonnetje. “Het is zo gezellig om mee te kunnen doen en dan hebben we vandaag ook nog dit mooie weer erbij. Vorig jaar keek ik ook elke keer uit naar de donderdag en dat we weer met zijn allen zouden bewegen. Het is namelijk een beetje saai tegenwoordig”, vertrouwt mevrouw Nagel de ongenode gast toe. Naast haar op het balkon staat meneer Paauw, ook hij is zeer enthousiast over het beweegkwartier. “Nu we niet echt kunnen sporten in een sportschool of zwemmen, is dit een goede manier om lenig te blijven. Vorig jaar gingen de lessen zelfs door als het regende, dan stonden de dames in de regen en wij droog op onze balkons.” Wanneer de ongenode gast aangeeft dat het buitenzwembad open is in Vries, schudden beide lachend het hoofd. “Nee, we zijn niet van het baantjes trekken, ik doe normaal gesproken oefeningen op therapeutische basis in het zwembad en daarnaast is het veel te koud om nu buiten te zwemmen”, zegt mevrouw Nagel. 

De ongenode gast loopt terug naar de coaches Berna en Nynke, wie heeft de muzieklijst voor het beweegkwartier eigenlijk samengesteld? “De muziek wordt aangepast aan onze doelgroep. Vorig jaar begonnen we met top40 muziek, maar daar werd niet erg enthousiast op gereageerd. Het tempo van die nummers is vaak ook heel hoog. Inmiddels hebben we een vaste afspeellijst voor het beweegkwartier opgebouwd” , legt Berna uit. “Ja, Abba valt altijd in de smaak, maar ook liedjes van Clair en Hermien. Het zijn de oude meezingers, dan komt het bewegen vanzelf”, voegt Nynke toe.

De beweegcoaches vertellen dat ze het beweegkwartier ook op andere soortgelijke locaties willen aanbieden. “We staan open voor aanmeldingen. Stel dat iemand in zijn eigen wijk of serviceflat ook een wekelijks beweegkwartier wil, dan kunnen ze zich aanmelden bij sport@tynaarlo.nl. Helaas mogen we het beweegkwartier niet op straat of binnen organiseren. Tevens is het bedoeld voor  groepen mensen, individuele aanmeldingen kunnen we niet aannemen helaas. Het moet in een tuin of dat we op een grasveld staan zoals hier en dat mensen veilig en op afstand vanaf hun balkon of achter het raam kunnen meedoen. En we willen het net zo lang blijven geven, totdat mensen weer veilig binnen mogen sporten”, vertelt Nynke.