“Van een bak roest kun je toch wat moois maken”

EELDE – De veertiende editie van de internationale Oldtimerbeurs in de FloraHolland-hallen in Eelde was wederom een groot succes. Over twee dagen kwamen ruim achtduizend bezoekers. De Vriezer Post nam een kijkje.

Zondagmorgen was het al vroeg druk. Een man uit Paterswolde (“mijn naam eindigt op ing dus ik ben een Drent) is een karakteristiek persoon voor de beurs: oldtimerjas voorzien van motoren, zonnebril op en net als de meeste bezoekers: gepassioneerd door oude auto’s. “Ik ben opgegroeid met oude auto’s. We keken altijd naar het tv-programma Pech Onderweg en dan moest ik opletten. Ik was 8 jaar. Ik verzamel NSU’s. Ik ben medeoprichter van de NSU Club Nederland, NSU’s met wankelmotoren. Ach, ik heb over het hele land auto’s verspreid. Het is leuk om met de vingers bezig te zijn. Het is de tweede keer dat ik hier ben. Ik heb onderdelen nodig, rubbers, verslijtdelen van auto’s.” De Oldtimerbeurs is de grootste in zijn soort in het Noorden. Honderden klassieke automobielen, motoren, fietsen, bromfietsen, tractoren, in alle soorten en maten. Er waren bijzondere exemplaren bij, zoals de Kenworth-vrachtauto, oldtimer brandweerauto’s, een Chevrolet uit 1923 (afkomstig uit een oude boerderij in Amerika), een Citroen Traction Cabriolet uit 1937, een gerestaureerde veewagen, Volvo met kattenrug en een zogenaamde MZ 125/2 loodgietersuitvoering. De Chevrolet heeft veel bekijks. Een bak roest, voorzien van enig informatie: ‘aantal pk’s: genoeg’. “Daar kun je weer een nieuwe van maken”, vertelt een man. “Als je er energie insteekt”, voegt hij eraan toe. Blikvanger is ook ‘Musselkanaal op Wielen’. Amerikaanse taferelen hier, show dus. Prominent in beeld: de Motor Turbomeca, van origine een Franse transporthelikopter. No fire, no fun, siert een bordje. Ook bijzonder:spinning wheels. Speciaal is ook de scootmobiel, althans zo ziet het voertuig er aan de buitenkant uit. “We doen hiermee een poging wereldsnelheidsrecord. Deze moet 200 kilometer kunnen lopen”, zegt de persoon bij de stand. Onder de duizenden bezoekers ook Sinterklaas. Ook de goedheiligman bewondert het blik. “Ik kan geen geld uitgeven voor een oldtimer, ik heb de centen uitgegeven aan cadeautjes”.

 

Oldtimerbeurs