Sint Hubertusjachtrit in geweer tegen sluiten Rijtuigmuseum

 

VRIES – Vanuit Paardensportcentrum Jan Dolfing in Vries zal 6 november (komende zondag) de dertigste editie van de Sint Hubertusjachtrit worden gehouden. De bonte stoet van ruiters en aanspanningen, die zich om 9.45 in hartje Vries presenteert en dan via een mooie route naar Norg trekt, staat in het teken van het met sluiting bedreigde Rijtuigmuseum in Leek.

"Dit is een groot paardengebied", vertelt Jan Dolfing van het organiserende Paardensportcentrum. "En de Sint Hubertusrit is een van de grootste paardenritten, die hier thuishoort. Het evenement werd vroeger georganiseerd door rijvereniging Norg en ook wel door Laarwoudruiters uit Zuidlaren. Wij hebben dit opgepakt. Het is een jachtrit, enig in zijn soort. Dergelijke grote ritten zijn er wel meer, maar dan meestal met honden. De Sint Hubertusrit kent een lange geschiedenis. Sint Hubertus was de beschermheer van de jagers. Maar hij nam het niet zo nauw en scheurde met zijn paarden over de landerijen. Wij doen het op een beschaafde manier. Elk jaar hebben we ongeveer dezelfde route. Vries, soms via Zeijen en Peest en dan naar Norg" Om vervolgens terug te keren bij Dolfing. "De rit gaat in groepsverband. De langzame groep gaat rechtstreeks, de snellere paarden maken een omweg. Deelnemers komen overal vandaan: Delfzijl, Friesland, Pekela, studenten uit Amsterdam en een grote delegatie van het Paardensportcentrum. In de beginjaren deden zeventig paarden mee, vorig jaar waren er tweehonderd".

Traditiegetrouw zal de bonte stoet van ruiters en aanspanningen zich om 9.45 uur presenteren op de Brink in Vries. In herfstachtige sferen zullen naar schatting honderdvijftig paarden en ruiters zich opstellen voor de oude Romaanse-kerk. De veelal in jachttenue gestoken ruiters zullen worden vergezeld door een groot aantal klassieke rijtuigen en marathonwagens. Onder geschal van jachthoornblazers zal deze rit aanvang nemen. Om 11.30 uur zal de ruiterij arriveren op de Es van Norg en daar een aantal natuurlijk aangeklede jachthindernissen nemen. Hierna zal de stoet zich rond 12.15 uur op de Brinkhofweide presenteren. Door een vakkundige jury zullen prijzen worden uitgereikt voor de beste presentaties en ‘het schoonste geheel’. Bij terugkomst in Paardensportcentrum Dolfing wacht een bord snert.

De mogelijke sluiting van het Rijtuigmuseum in Leek heeft deze groep hippische vrienden getroffen. Als hart onder de riem wordt dit evenement opgedragen aan dit zo waardevolle museum. Museumdirecteur Caroline Overweg zal deze dag eregast zijn. "Het museum wordt niet echt Gronings genoemd", vertelt coördinator van de St. Hubertusrit, Ruud Blok. "Maar het is een uniek museum en hoort bij elke provincie. Het zou eeuwig zonde zijn als dit museum zou verdwijnen". Jan Dolfing gaat nog een stapje verder. "Met driehonderd koetsen is Leek het grootste koetsenmuseum van Europa". Zondag zullen de paardenliefhebbers laten merken dat ze dit museum belangrijk vinden. "We krijgen nu al hartverwarmende reacties", heeft Dolfing ondervonden.

Terug naar het prachtig schouwspel van de St. Hubertusrit. "De jongste deelnemer is zeven; de oudste 75. Iedereen mag meedoen en kan zich nog aanmelden met een eigen kar. Maar dan wel netjes in uniform", wil Jan Dolfing benadrukken. Want het is wel een ‘beschaafde’ rit. Hubertus 2011 foto vriezerpost