Diamant voor echtpaar Frieman – Van de Werken in Tynaarlo

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

TYNAARLO – Het echtpaar Henk Frieman en Gon van de Werken hebben afgelopen maandag de felicitaties van locoburgemeester René Kraaijenbrink ontvangen voor hun diamanten huwelijk, wat staat voor maar liefst 60 jaar gedeelde lief en leed.  Namens het college van Burgemeester en Wethouders feliciteert Kraaijenbrink het echtpaar.


Gon is geboren in Rotterdam in 1939 als jongste in een gezin van vijf kinderen. Ze had twee veel oudere broers, één zus en Jan de derde broer. Heel lang heeft de familie niet aan de Groenezoom, vlakbij stadion de Kuip, gewoond. Kort daarop breekt de oorlog uit en maakt ze kennis met bombardementen van vijand en later vriend. Op bomkrater ‘de Bom’, niet ver van hun huis, schaatst Van de Werken later. Nadat Gons vader overleed heeft ze al op jonge leeftijd jaren voor haar moeder moeten zorgen. Haar moeder was namelijk al op 40-jarige leeftijd blind. Als Gon 19 is overlijden beide ouders en blijft ze alleen met haar zus en jongste broer achter in het ouderlijk huis. De oudste broers zijn op dat moment al geëmigreerd naar Amerika.


Henk Frieman is in 1936 geboren te Semarang in Indië, nu Indonesië. Bij zijn geboorte overlijdt zijn moeder. Inwendige bloedingen zijn haar fataal geworden. Vader Frieman blijft achter met een baby en drie dochters van 11, 9 en 6 jaar. Omdat vader aan verlof toe is, hij werkt op dat moment bij het Gouvernementsonderwijs, is hij in 1936 met de boot naar Nederland gegaan. Daar worden de vader en vier kinderen opgevangen door de familie in Enschede. Voor de verzorging van baby Henk gaat ook Coba mee (de Indonesische baboe).


In 1937 ging vader Frieman met de hele familie en zijn tweede vrouw terug naar Indië. Hier was wel enig koppelwerk van de familie aan vooraf gegaan. Hendrik kon volgens broers en zussen en oma Frieman niet alleen met vier kinderen en Coba terug naar Indië. In 1942, woonden ze in Malang, waar vader Frieman directeur was van de ambachtsschool. De Tweede Wereldoorlog brak uit en de Jappen maakten de dienst uit. Vader Frieman werd op zijn werk opgepakt en afgevoerd naar een Jappen concentratiekamp. Henk heeft hem nooit meer gezien, want hij overleed drie maanden voor de bevrijding van Indië in het kamp Tjimahi. De rest van de familie, moeder en vijf kinderen, moesten naar andere Jappenkampen.


Gon en Henk zijn getrouwd op 16 maart 1960 en krijgen twee kinderen. Henk, de eerste zoon is op 16 juli geboren en een jaar later Evert-Jan op 17 september. Ze hebben het in die tijd niet erg breed.  Het paar woont respectievelijk in Rotterdam-Zuid en Hoogvliet. In 1975 zijn ze, om dat het van de Gasunie moet, naar de Wedberg in Tynaarlo verhuisd en daar wonen ze nog steeds met veel plezier. In het begin hebben ze wel erg moeten wennen. Daarom gaan ze het eerste jaar veel terug naar Rotterdam. Gon begint haar draai te vinden in het mooie dorp. Ze wordt lid van de Vrouwen van Nu, zit bij de literatuurclub en de kegelclub. Daarbij doet ze een jaar of vijf vrijwilligerswerk voor de Zonnebloem en is daarna vrijwilligerswerk gaan doen in het Kornoeljehof. Gon verzorgt al meer dan 20 jaar de Bingo voor de bewoners.


In 1994 moet Henk met een regeling de dienst uit met nog 250 slachtoffers. Vanaf dat moment zit hij thuis. Hij is toen lid geworden van Leefbaar Tynaarlo, een vrije en vooral onafhankelijke politieke club. Voor Leefbaar is hij ook steunfractielid geweest. Voorts heeft hij zes jaar in het bestuur van dorpsbelangen Tynaarlo gezeten. Verder is hij al heel lang lid van de klaverjasclub op woensdag en vrijdag. De laatste jaren wordt er ook veel gevist met buurman Ad.  Henk en Gon hebben het, in ons mooie dorp Tynaarlo, reuze naar de zin.

UIT DE KRANT

Lees ook