REGIO – Wethouder Hanneke Wiersema sprong afgelopen week in een zeiknat Veenhuizen op een kraan. Het ging hierbij om ‘de eerste schop in de grond’ voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in een deel van het buitengebied van Tynaarlo, Noordenveld en Assen. Met deze schop in de grond wordt uitvoering gegeven aan de overeenkomst met de aannemer BAM die het glasvezelnetwerk gaat aanleggen. De drie gemeenten en de provincie Drenthe hebben de financiering mogelijk gemaakt.

Glasvezel Noord heeft in 2018 al een eerste fase glasvezelproject afgesloten in de gemeenten Noordenveld en Tynaarlo van ongeveer 1600 woningen waarvan 65% een abonnement hebben genomen.

Het betreft nu een tweede fase van aanleg van ongeveer 2000 woningen, waarvan meer dan 50% een abonnement heeft genomen. Het zijn de dorpen Veenhuizen, Altena, de zogenoemde RAS-dorpen (Roderesch, Alteveer, Steenbergen) Nieuw-Roden, Nietap, Terheijl, Donderen, Rhee, Ter Aard, Ubbena, Zeijen, Zeijerveen en Zeijerveld en een beperkt gedeelte van enkele naastgelegen dorpen Vries, Peize en Roden.

Vijftig procent van de bewoners in het gebied heeft al een tijd geleden een glasvezelabonnement genomen. De voorbereiding heeft circa twee jaar in beslag genomen; de bewoners hebben dus heel lang moeten wachten, maar eindelijk is het dan zover.