Bunnerrondje een hit dankzij ‘schatzoekspel’

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

BUNNE - Tijdens de coronacrisis werden drie jongvolwassenen opeens geconfronteerd met veel lege tijd. Hun opleidings- en stagedagen zagen er van de ene op de andere dag heel anders uit en onbekend was hoe lang deze periode zou duren. Samen met de eigenaar van Rustpunt Bunne zochten ze naar een mogelijkheid om iets zinvols te gaan doen met de vrijgekomen tijd. Gezocht werd naar een combinatie van actief buiten bezig zijn en iets kunnen betekenen voor anderen. Niet veel later ontdekten ze ‘Geocaching’. Een gratis spel dat door jong en oud en ook in de coronacrisis kosteloos gespeeld kan worden, op ieder moment. Het is een combinatie van een speurtocht en schat zoeken.


Geocaching is een avontuurlijk spel dat je kunt spelen met een wandel-GPS of met de Geocaching app. Het werd voor het eerst in het jaar 2000 gespeeld. Het basisidee is dat personen, organisaties of verenigingen waar ook ter wereld, caches (een schat) verstoppen en de locaties van deze caches delen door op internet hun exacte positie te melden. Andere GPS gebruikers gebruiken deze coördinaten om de caches te vinden. Caches zijn dozen of buizen of andere waterdichte opbergers waar een logboek in past en die ruimte biedt aan ruilitems. Aan de vinder wordt gevraagd iets uit te cache te nemen en hiervoor in de plaats weer iets achter te laten. De regels zijn simpel: neem iets uit de cache, laat iets achter in de cache, schrijf iets in het logboek en deel je verhaal online.
Het doel is om mensen kennis laten maken met het mooie ‘Bunnerrondje’. Aan de route zijn op diverse plekken tien schatten verstopt. Bij controle enkele weken later bleken vier daar van onvindbaar te zijn. Daarom is besloten om officiële Geocache-stickers te bestellen en deze op de overgebleven zes caches te plakken. Op de sticker staat de naam van de cache, zoals ‘Bunnerrondje #1’ en het telefoonnummer van de contactpersoon. Na nog een aantal checks zijn de caches online gezet. Er zijn best veel voorwaarden. Zo mag een cache niet zonder toestemming op een privé terrein geplaatst worden en ze moeten minimaal 161 meter van elkaar verstopt worden. De jongens ontdekten dat er nog twee caches verstopt zijn op de route. Een mooie bijvangst voor de schatzoekers.


Op de zaterdag voor de zomervakantie kregen de jongens toestemming om de caches online te zetten. De bedoeling was om na de zomervakantie de mensen in de nabijheid te informeren, zodat ze kennis konden maken met het Geocachen. Ze onderschatten echter de belangstelling voor Geocaching en voor het Bunnerrondje, want al op de eerste dag werd het Bunnerrondje ontdekt en ontstond er een ware race om de eerste te zijn die de nieuwe caches zou vinden. Ze ontdekten dat de doorgegeven coördinaten niet helemaal klopten. Deze zijn met behulp van de vinders aangepast en goedgekeurd. Inmiddels hebben al 126 mensen in het logboek geschreven.|
Bij de caches staat een omschrijving van de plek of de omgeving en een hint. Graag wil men de omschrijving uitbreiden met meer informatie over de omgeving. Mensen die interessante informatie hebben over de plek of de omgeving worden uitgenodigd om dit te delen zodat dit wellicht bijgeschreven kan worden op de website.

UIT DE KRANT

Lees ook