EELDE – Afgelopen zaterdag was het burendag. De Vosbergerlaanbewoners van Eelde  zijn toen gestart met de aanleg van een bloemrijke weide in het Landgoed Vosbergen. De buurt heeft die bollen aangeschaft met behulp van een burendagsubsidie afkomstig van het Oranjefonds. Vanaf volgend jaar zullen voorbijgangers daardoor kunnen genieten van een fleurige weide bij het betreden van het landgoed. De belangrijkste reden voor deze actie is dat in de komende jaren bijen en andere insecten daar zoemend ‘t voorjaar en de zomer door kunnen brengen.

Tijdens de landelijke Natuurwerkdag op zaterdag 2 november 2019 slaan Vosbergerlaanbewoners opnieuw de handen ineen. De aanleg van de bloemrijke weide achter de hoofdingang van Landgoed Vosbergen wordt die dag op grote schaal vervolgd. Met behulp van dorpsgenoot Jan Pieter Alberts Natuuronderhoud en Loonbedrijf De Groot uit Onnen is de bodem van de wei tegen die tijd al bewerkt voor optimaal planten en zaaien. Het akkerbloemenmengsel is aangeschaft met geld van de Kraus Groeneveld Stichting die het landgoed Vosbergen beheert. Op 2 november helpen ook vrijwilligers van IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) mee met de aanleg van die bloemrijke weide in het landgoed Vosbergen.

Verder gaan de IVN-ers op 2 november ook nog samen met Vosbergerlaanbewoners aan de slag buiten het landgoed. Vosbergerlaanbewoners hebben namelijk kortgeleden een subsidie voor een groen bewonersinitiatief aangevraagd èn gekregen van de Provincie Drenthe. Daarmee worden bollen van stinseplanten, bloemenzaad, vleermuiskasten, eekhoornkasten en enige notenbomen gefinancierd die buiten het landgoed zullen worden ingezet. Een bloemrijke strook zal aan de Vosbergerlaan en Weeakkerweg worden aangelegd. Bijen en andere insecten zullen daar vast op af komen als het plantgoed gaat bloeien. Inwoners van Eelde en Paterswolde die het leuk vinden om te komen helpen bij het aanplanten  op 2 november zijn van harte welkom!

Opgeven voor de Geef je daar wel even voor op in verband met de catering. Dat kan bij Harm Katoele van Landgoed Vosbergen E-mail kgsvosbergen@outlook.com of naar glstockmann@hotmail.com voor een berichtje naar Leo Stockmann van IVN.

Op 2 november 2019 om 09:00 uur verzamelen alle vrijwilligers zich bij de hoofdingang van Landgoed Vosbergen. Kom s.v.p. ook als je maar een paar uurtjes kunt helpen die dag. Neem je hark of riek en schop of plantstok mee. Neem ook een lunchpakketje mee. Voor koffie & thee en soep bij de lunch wordt gezorgd.