Cambodja is een land in Azie. Het ligt tussen Thailand en Vietnam; bijna veertien uur vliegen hier vandaan. Cambodja heeft een geschiedenis. Een waar je niet vrolijk van wordt.

Terwijl Nederland protesteerde tegen de Vietnam oorlog was er in Cambodja iets aan de gang waar de wereld geen idee van had. ( 1975 – 1979) Er zijn veel verhalen in omloop over hoe Pol Pot de macht heeft kunnen grijpen. Vast staat, dat door de enorme bombardementen – bedoeld voor Noord-Vietnam, maar op Cambodja terechtgekomen – het land in een chaos veranderde; de Rode Khmer greep haar kans. Miljoenen mensen werden door de Rode Khmer uitgehongerd, gemarteld of vermoord. Vooral mensen met kennis zoals artsen, leraren maar ook dragers van een bril. ( door het dragen van een bril zag je er “geleerd” uit) Boeren en landarbeiders bleven over. In 1979 vielen de Vietnamezen Cambodja binnen en werd de Rode Khmer overmeesterd. Echter de guerilla duurde voort … tot 1998. Pas daarna kon men langzaam beginnen met de wederopbouw van wat eens een prachtig land was. Maar zonder steun is dit een onmogelijke zaak.

Het heeft even geduurd voor ik begreep hoe het leven in Cambodja in elkaar steekt. Immers, de ex-rode Khmer soldaten doen weer gewoon mee aan het dagelijkse leven. De bevolking wil niet haten…. Ze willen de periode van geweld en haat achter zich laten.

“haat en wrok lossen niets op” zeggen de meeste Cambodjanen.

“Een land dat vervuild is met smerig water krijg je nooit schoon met datzelfde vieze water. Alleen schoon water kan dat doen”*

Schoon water

Zo zie ik het project wat ik bijna acht jaar geleden met twee in Cambodja-woonachtige vrienden ben begonnen. Een start van een goed leven, althans voor de kinderen van Colt.

De Stichting Colt biedt onderdak aan dertig kinderen. De kinderen van Colt zijn niet allemaal wees. Sommige hebben ouders die bijvoorbeeld ziek zijn of zó arm dat ze niet voor hun eigen kinderen kunnen zorgen. Een paar van de Colt-kinderen komen van de vuilnisbelt. De mensen die op of nabij de vuilnisbelt wonen vergaren een inkomen door het sorteren van afval. Kinderen lopen op blote voetjes door de stinkende afval; van gescheiden afval is geen sprake; tussen de troep ligt ook ziekenhuisafval zoals injectienaalden. Deze mensen/kinderen zijn kansloos.

Ook is er veel geweld binnen de gezinnen; velen lijden aan een posttraumatische stoornis.

Een paar van de Colt-kinderen komen uit zo’n gezinssituatie. Deze kinderen krijgen bij Colt een kans. Ze worden volledig verzorgd door Nederlands- en Cambodjaans personeel gesteund door vele vrijwilligers. In Cambodja verdient men ong. een dollar per dag. Dat betekent dat er geen geld is voor goede scholing. Colt heeft een eigen school. Deze school is gratis en heeft ongeveer 300 leerlingen. Er worden vele vakken gegeven: o.a. engels – computerles – bijlessen wiskunde – handarbeid. Ook heeft de Colt-school een bibliotheek. Hier kunnen de Colt-kinderen maar ook de buurtkinderen een boek lenen.

Het Colt-bestuur heeft – mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers en de giften van donateurs – al heel veel bereikt. Dankzij Wilco en Frida ( blijven voor enkele jaren in Cambodja om het een en ander te begeleiden) doen we mee aan allerlei projecten.

We zouden nog meer willen doen…… als we tijd en meer geld zouden hebben.

Nederland verkeert in een crisis; althans…… we moeten allemaal een stapje terug.

Er is één groot verschil met Cambodja: wij hebben hoop en vertrouwen. Vertrouwen dat de economie weer aantrekt en hoop dat dit snel gebeurt! In Cambodja hebben de mensen geen vertrouwen… en al helemaal geen hoop….want de regering verandert niet… er is geen werk… geen geld betekent ook geen gezondheidszorg en al helemaal geen goede scholing.

Laten we – ondanks onze eigen crisis – ook in 2013 weer een handje helpen…en sommige gezinnen hoop geven door hun kinderen te verzorgen en te scholen. Colt heeft de ANBI-status, dus uw gift is fiscaal aftrekbaar. Bezoek onze nieuwe website ( is nog onder constructie) www.colt-cambodia.org. Wilt u meer weten of donateur worden? Mail voor informatie naar tina@colt-cambodia.org of Frida@colt-cambodia.org. Ook kunt u uw gift storten op: 1200.24.942 Rabobank. (vermeld postcode en huisnummer)

Alvast dank,

Tina Beekman

 

Tina Beekman