YDE – Toneelvereniging Erica in Yde onderscheidt zich al jaren met leuke en spectaculair gemaakte openluchtvoorstellingen en dit jaar vormt daarop geen uitzondering. Met veel succes werd in 2018 ‘Het meisje van Yde’ binnengehaald, waar ruim 4000 bezoekers op af kwamen. Deze zomer is gereserveerd voor ‘Wellness Resort Alles Goud’ en de première komt al snel dichterbij.

Achter de schermen wordt er momenteel alles aan gedaan om bezoekers een topavond te bezorgen en die kant gaat het ook zeker op vertelt regisseur Hans Langhout. ‘Het script was in januari al klaar en vanaf dat moment zijn we onafgebroken druk bezig geweest met voorbereiding. Ik ben heel tevreden met de periode die achter ons ligt. Qua voorbereiding wordt het nu wel een stukje intensiever, omdat de allereerste voorstelling nadert, maar we hebben er ontzettend veel zin in en hebben veel vertrouwen opgebouwd!’ Met de voorstelling ‘Wellness Resort Alles Goud’ wordt zoals aangegeven voortgeborduurd op het hilarische, prima ontvangen stuk van twee jaar geleden: ‘Camping Alles Goud’.

Het verhaal is voor iedereen goed te volgen, want na het mislukken van de op de boerderij opgezette camping, hebben de zoon en de dochter besloten om een wellness resort te openen op het door de stikstofregels geteisterde boerenbedrijf. Een geweldig gegeven voor weer een avond lachen. Toneelvereniging Erica bestaat inmiddels 110 jaar. Een lange geschiedenis met ontelbare stukken is inmiddels opgetekend in de archieven. Het is een hechte club met trouwe leden onder wie diverse enthousiaste jongeren. En het mag gezegd worden: regisseur Hans Langhout slaagt er in om elk jaar de lat een stukje hoger te leggen qua niveau van acteren. En dankzij schrijver Okke C. Emmens is er weer een stuk ‘op maat’ geschreven voor de vereniging vervolgt Langhout.

‘Natuurlijk is de inspiratie ontleend aan de actualiteit met de stikstofcrisis als vertrekpunt, maar de voorstelling draagt absoluut geen zware ondertoon. Het is gewoon een heel leuk stuk voor een mooie avond uit voor jong en oud, dus ik nodig mensen vanaf deze plek dan ook van harte uit om een kijkje te komen nemen tijdens één van de voorstellingsavonden.’ Na corona ziet Langhout dat de interesse voor toneel weer is toegenomen, maar te vroeg juichen doet hij zeker niet. ‘Er is door corona natuurlijk wel het nodige veranderd, want mensen besteden hun vrije tijd tegenwoordig toch wel een beetje op een andere manier. Gelukkig merken we in de voorverkoop van de komende voorstelling dat er wel degelijk interesse is. Er zijn zeker nog kaarten, maar of dat in juni nog steeds zo is durf ik niet met 100 procent zekerheid te zeggen.’

Een mooi evenement als deze buitenvoorstelling zou zeker niet mogelijk zijn zonder de support van reeksen vrijwilligers uit het gezellige dorp Yde. Denk aan de bouw van het decor, parkeerbegeleiding, kaartcontrole en niet te vergeten het horecaplein. Want ja, er moet ook een drankje gedronken kunnen worden of een lekkere worst of bal gehakt worden genuttigd. De acht voorstellingen zijn op vrijdag 9, 10, 11, 16, 17, 18, 23 en 24 juni op de schitterende locatie in het gezellige dorp Yde bij Het Zandgat. De plek die bij uitstek kansen biedt voor dit soort activiteiten. Kaarten à 12,50 euro zijn te reserveren via de website: www.openluchtspelyde.nl.