TYNAARLO – Historische Vereniging Tinaarlo hield onlangs haar 76ste bijeenkomst in café Centraal in Tynaarlo. De opkomst was erg goed; dit had alles te maken met de gaste van deze avond Carolina Verhoeven, culinair etnoloog en eigenaar van de Landskeuken en de Academie Culinaire Historie.

Voorafgaand aan haar lezing werd ze getrakteerd op een erg mooi culinair gedicht, zelf bedacht door voorzitter Fenno Scheringa in het kader van de Sinterklaastijd. De voorzitter schetste vervolgens zijn verbazing over de naam van het water onder de nieuwe brug tussen Tynaarlo en Zuidlaren, het Westerdiep.De naam is historisch verantwoord, want de rivier “de Drentse Aa” heet alleen zo in het stukje, wat in de provincie Groningen stroomt. Verder heeft elk stuk zijn eigen naam en dit laatste stuk voor Groningen heet dus het “Westerdiep”. Daarna was het woord aan Carolina Verhoeven, die ons meenam door middel van dia’s door een culinaire cyclus van de geboorte tot aan de dood, maar ook door het hele jaar heen. Ze begon bij de speculaasplanken. Elke plank heeft zijn eigen symbool. Er zijn vaak beroepen afgebeeld van de aanstaande schoonvader. Wanneer een jongen een meisje leuk vond, gaf hij op 5 december een speculaaspop aan dat meisje, waar het beroep van haar vader op was afgebeeld. Daarna mocht hij op bezoek komen en kreeg hij een stukje van de koek aangeboden, dan was het goed. Als het meisje niets van hem wilde weten, was de koek nog onaangeroerd en kon hij weer vertrekken. Achtereenvolgens kwamen de Kerstdagen, Oud en Nieuw, carnaval, Palmpasen, Pasen, Koninginnendag, meifeest, oogstfeest, Sint . Maarten aan bod met elk hun eigen tradities, gebruiken, traditionele gerechten en lekkernijen. Het eerste koninginnenfeest was in 1898, toen Wilhelmina koningin werd. Oranjekoek, oranje ranja, enz. Met haar geboorte werden de beschuiten met muisjes geïntroduceerd. Men wilde het hele land trakteren, dus dit is nog een betrekkelijk jonge traditie. De Landskeuken krijgt vanaf 1 januari een vaste plek op Havezathe Mensinge in Roden in het Koetshuis. De Landskeuken verbeeldt de historische keuken en is een museaal kenniscentrum over Nederlands Culinair Weck Erfgoed. Carolina bezoekt ook allerlei landen, waar ze kennismaakt met andere tradities en eetgewoonten. Hier heeft ze enkele opmerkelijke zaken over verteld. En wie nu denkt, dat Carolina allerlei heerlijke gerechten op tafel zet, komt bedrogen uit. Want wie kookt er bij hen thuis? Juist, ….haar man.