VRIES – Casper Kloos is een naam in de gemeente Tynaarlo. In politieke kringen niet door iedereen geliefd. Hij heeft het hart op de tong. Maar wie is die man eigenlijk? Een portret.

Casper Kloos woont in de wijk De Fledders. Gewoon in een rijtjeswoning. Niks bijzonders. Eenmaal aan tafel horen we een man die rustig praat. Geen toonverheffingen. "Ik ben geen gemakkelijke jongen", stelt hij echter zelf. "Recht door zee en dan heb je in deze wereld een probleem. Ik ben volksvertegenwoordiger, die de manco’s wil vertalen. Vaak zijn er zaken die al lang spelen en worden mensen niet gehoord". Kloos is een bevlogen politicus, van Leefbaar Tynaarlo. Kloos komt van oorsprong uit Zeeland. "Na de watersnoodramp zijn we naar het Noorden getrokken. Vanwege werk van mijn vader die r├Ântgenoloog was . Ik wilde altijd dierenarts worden. Het werd een slagersopleiding. Het waren de zestiger jaren. Veel kinderen gooiden de kont tegen de kribbe. Geen zin in studie bijvoorbeeld. Tussen de vleeswarenindustrie door werd ik zelfstandig slager. Ik heb ook twee jaar in dienst gezeten. In deze tijd zou ik de diensttijd weer invoeren. Om de jongeren discipline bij te brengen. De opvoeding is losjes. Ouders werken. Kinderen worden sleutelkinderen. Jeugd kan tussen wal en schip raken. Ze hebben een harde hand nodig. Na mij slagersloopbaan kwam ik bij de sociale zekerheid terecht, wat ik nog doe. Ik begeleid mensen. De politiek ben ik ingerold. Ik ben ook Statenlid geweest en ben bezig met landelijke politiek. Onafhankelijk dan. En dat is Leefbaar Tynaarlo ook. Ik ben nu achttien jaar actief, als grootste oppositiepartij. Waar mijn politieke ambities vandaan komen? In familiekringen komt het veel voor. De naam Kloos als wethouder of als vakbondsman. De appel valt niet ver van de boom. Maar ik spreek dat tegen: het komt in de eerste plaats van mezelf. Ja, misschien heeft het ook te maken met de ‘bongeljaren’ in de jaren zestig. Weg met de kneuterigheid. De wereld lag aan je voeten. Ik trek mijn waffel open, dat is het gemakkelijkste, maar ik stel ook een daad. Ik heb een hekel aan mensen die aan de kant zeiken. Niet iedereen kan het publiekelijk uiten. De Zeeuwse mentaliteit. Zuinig? Nee, dat is de volksoverlevering. Zeeuwen zijn net als noorderlingen rechtlijnig. Mijn hobby’s? Sport. Duurlopen, voetbal (ik heb nog op een blauwe maandag bij VAKO gevoetbald), waterpolo, handbal. Klootschieten? Ja, klootschieten heeft mijn passie. Klootschieten hoort bij de buurtschap. Voordeel zijn de directe contacten. Je hoort nog eens wat. Men is altijd verbaasd: waarom gooit Kloos altijd eerst? Door aanwezig te zijn bij dit vermaak. Overigens gaan we met de VVV een grote Klootschietdag organiseren op zaterdag 23 juni. Iedereen in de gemeente Tynaarlo is welkom. Het gaat over een parcours van 9 kilometer. Ik ben sociaal, betrokken en een familiemens. Negatieve eigenschap is dat ik niet tegen verlies kan. Ik ben een competitieman. Ik ben snel in besluiten nemen en dat is tegelijkertijd ook mijn valkuil. Ik vind je moet een collectief zijn". Komen we bij zijn geliefde bezigheid, de politiek. Kloos schopt overal tegenaan, is het beeld. We schoppen de bal de tegengestelde richting op. "Wat gaat er goed in de gemeente? Het initiatief van de mensen met betrekking tot rioleringen, afval en nutsvoorzieningen. We mopperen wel eens, maar je kunt overal terecht. Positief is dat de procedures sneller verlopen. Het was een landelijke trend, die hier snel ge├»mporteerd is. Maar dan de manco’s. In grote lijnen zie je qua ruimtelijke ordening, onderwijs en infrastructuur verloedering. We hebben de miskleunen van de gemeente op onze site gezet. In totaal: 22 miskleunen. En daar kun je bedragen achter zetten en dan spreek je over miljoenen, allemaal gemeenschapsgeld. En niemand binnen het college die zijn verantwoordelijkheid neemt. En daar ageer ik tegen. Ja, en dan worden ze wel eens ziek van mij. Maar er moet een zijn die hen een spiegel voorhoudt" Over zijn toekomst: . "In 2014 ben ik weer herkiesbaar. Mijn droom is om in het college te zitten en dat was door de val van het college in Tynaarlo bijna gelukt. Nee, ik ben nog niet van plan om naar het bejaardentehuis te gaan".Fietsclub Organisatie Eelde