Casper Kloos (Leefbaar Tynaarlo) is niet blij met het nieuwe ‘Thuiskompas’

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

Naast jarenlang op de wachtlijst, moet je nu ook de concurrentie met heel Drenthe aangaan


REGIO – Onlangs werd bekend dat het huren van een sociale huurwoning in Drenthe een stuk gemakkelijker zou worden met het nieuwe ‘Thuiskompas’. Acht Drentse woningcorporaties zullen in samenwerking met twaalf huurdersorganisaties hun complete aanbod via de website van Thuiskompas aanbieden. Casper Kloos, fractievoorzitter van Leefbaar Tynaarlo in de gemeente Tynaarlo, laat in een schriftelijke reactie weten dat hij niet staat te springen van het nieuwe concept.


“Met verbazing bekijk ik de laatste ontwikkelingen op de huurmarkt”, geeft Kloos aan. “Iemand die afhankelijk is van een huurwoning en jarenlang op de wachtlijst staat, moet vanaf nu ook nog eens de concurrentie aangaan met huurders uit heel Drenthe.” Dat zou volgens Kloos ten koste gaan van de kansen op een huurwoning voor de inwoners in zijn gemeente. “Hadden we eerst Drenthehuurt.nl, waar je alleen kunt reageren op woningen van de corporatie waarbij je ingeschreven staat, is daar nu Thuiskompas.nl waar je op alle woningen van alle corporaties kunt reageren”.


Thuiskompas is een vervolg op de website Drenthehuurt.nl, maar heeft dus de optie dat men kan reageren op woningen van alle corporaties. Dat men ingeschreven is bij één van de corporaties is het enige vereiste. Het is de bedoeling dat website van Thuiskompas eind april wordt gelanceerd, maar dat zou volgens Kloos de kans op een huurwoning voor woningzoekenden in de gemeente Tynaarlo verkleinen.  


Een potentiële huurder uit Tynaarlo ontvangt een punt voor elke maand dat diegene ingeschreven staat bij een corporatie. Nadat men een groot aantal punten heeft opgebouwd, maakt men meer kans op een huurwoning. Dat principe is met Thuiskompas van de baan volgens Kloos. “De kans is groot dat een woningzoekende ergens anders uit Drenthe met meer punten, je als inwoner van Tynaarlo het nakijken geeft”, reageert hij. Daarbij is de fractievoorzitter van Leefbaar Tynaarlo van mening dat woningbouwcoöperatie Woonborg weinig aan nieuwbouw heeft gedaan en daardoor is er voor jongeren en senioren al nauwelijks iets te vinden. De woningen die vrijkomen, worden eerst toegewezen aan statushouders vanwege de verplichte toewijzing. “Iedereen snapt dat dan de spoeling wel heel erg dun wordt”, aldus Kloos.


Jongeren zijn vooral de dupe vindt het bevlogen raadslid: “Een koopwoning als alternatief wordt erg moeilijk vanwege de stijgende woningprijzen en het geld dat men zelf mee moet brengen voor een hypotheek. Voor velen is dit dus ook geen haalbaar alternatief.” Het zou volgens Kloos wenselijk zijn dat de gemeente andere partijen op goedkope gronden een groot aantal betaalbare koop- en huurwoningen laat bouwen voor starters. Die mogelijkheden zijn er volgens het raadslid: “Waar een wil is, is een weg. De gekozen clustering met zogenaamd één loket voor heel Drenthe, kan nooit in het voordeel van woningzoekenden in Tynaarlo uitpakken.”

UIT DE KRANT

Lees ook