VRIES – Enkele jaren geleden ging hij al eens met World Servants naar Malawi, aanstaande zomer staat Hongarije op het programma. Coen Snijders uit Vries hoopt daar met een groep jongeren een kleuterschool te bouwen te bouwen in Almas. Daarvoor is geld, veel geld nodig en Snijders wil dit bij elkaar verzamelen door zelf veel werk te verzetten.

“Almas ligt op de grens van Hongarije en Roemenië,” aldus Snijders. “”Het gaat om een kleuterschool die er opgeknapt moet worden. Deze school is in 1997 gesloten en in de tussentijd tot nu hebben krakers alles vernield. Nu is besloten dat de school weer open moet en de overheid is bereid dat de financieren. Alleen, het opknappen moeten de mensen daar zelf ophoesten en dat is onmogelijk. World Servants is een organisatie die projecten als deze ondersteund en al zoekende kwam ik hier terecht.”

Het is niet het eerste project waaraan Snijders zijn steentje heeft bijgedragen. In 2011 vertrok hij met dertig personen uit Vries naar Malawi en het grootste gedeelte van die groep was tussen de 16 en 24 jaar. “Dat was echt indrukwekkend. Iedere dag zagen we daar mensen die zongen en vrolijk waren. Wat we daar deden? Ook daar hebben we als groep een school neergezet. De dankbaarheid van die mensen daar zal ik nooit vergeten. Echt uniek. Honderden ‘locals’ hielpen mee met de bouw en toen we eenmaal de vlag op de top van de school hadden staan deelden wij ranja uit. Alleen, zij vonden dat niet echt lekker, terwijl het voor ons de normaalste zaak van de wereld was. Zo’n project is trouwens nog een hele onderneming. Een lokale aannemer ondersteunde ons, maar in zo’n land heb je al snel de titel aannemer…”

Voordat het zover is heeft Snijders geld nodig. Veel geld. In totaal heeft World Servants ruim 22.000 euro nodig voor het project in Almas. Coen Snijders heeft zelf ruim 1400 euro nodig en moet daarnaast een bijdrage leveren aan het totaalbedrag van 22.000 euro. Daarvoor wil hij verschillende klussen uitvoeren om dit geld bij elkaar te sprokkelen. “Donaties, giften, het is allemaal welkom. Ik heb zelf ondertussen al 700 bij elkaar gehaald en door bijvoorbeeld op de TT te gaan werken wil ik dit bedrag aanvullen. Op dit moment werk bij bij SNT in Groningen en met klussen als een autowasactie moet er simpelweg geld op de plank komen. Ik ben uiteindelijk tevreden als ik ongeveer 5000 bij elkaar heb verzameld.”

Aanstaande zomer moet het gaan gebeuren. Eind juli vertrekt Snijders naar Almas in Hongarije en hij verblijft daar tot 16 augustus. “Ik ga in feite alleen uit Vries, maar er zijn wel een aantal Nederlanders die meegaan. We gaan daar naast het klussen aan de slag met de lokale jeugd door activiteiten voor hen te organiseren en er wordt verteld over het geloof in God. Zelf geloof ik niet, maar ik kan me hier prima aan conformeren. Ik leer er namelijk ook wel weer van. Ik heb er in ieder geval veel zin in.”

Coen Reis Afrika