REGIO – Alle coronamaatregelen, die eerst golden tot maandag 6 april, zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat betekent dat onder andere kappers, schoonheidssalons en horecagelegenheden gesloten blijven tot die datum. Scholen blijven in ieder geval tot na de meivakantie dicht. Dat heeft minister-president Mark Rutte zojuist bekend gemaakt tijdens een speciaal ingelaste persconferentie. Eerder maakte hij al bekend dat alle evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni verboden zijn. Alle besluiten zijn genomen op advies van het RIVM.

De coronamaatregelen worden verder niet aangescherpt of versoepeld. Dat betekent dat nog steeds de volgende maatregelen gelden:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar met maximaal drie personen. Houd hierbij ook de 1,5 meter afstand in acht.
  • Blijf bij hoesten of verkoudheid altijd thuis. Als mensen ook koorts krijgen, geldt de regel dat het hele gezin moet thuisblijven.
  • Alle bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden
  • Winkels en het openbaar vervoer zijn verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden.
  • Kappers, schoonheidsspecialisten en andere contactberoepen moeten tot en met 28 april dicht
  • Horecagelegenheden zijn eveneens tot en met 28 april gesloten
  • Op vakantieparken geldt dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Openbare douche- en toiletgebouwen moeten gesloten zijn.
  • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Hierbij zijn markten uitgesloten.
  • Bij het overtreden van één van bovengenoemde maatregelen kan men een boete krijgen.

Alle maatregelen die nu gelden tegen de verspreiding van het coronavirus worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat heeft premier Rutte gezegd op een persconferentie na het crisisberaad tussen de meest betrokken ministers.

Dat betekent dat de scholen ook na 6 april dicht blijven, net als de horeca. Ook het dringende advies om 1,5 meter afstand van elkaar te houden en zo veel mogelijk thuis te blijven, blijft van kracht. Het uitoefenen van contactberoepen, zoals kappers en masseurs, blijft verboden.

28 april valt midden in de meivakantie, dus leerlingen gaan op zijn vroegst op 3 mei weer naar school.