Tynaarlo kijkt tevreden terug op twee geslaagde dagen

TYNAARLO – Vorige week was het Dag van de Mantelzorg. De gemeente Tynaarlo vind het werk van mantelzorgers ontzettend belangrijk en wil ze graag in het zonnetje zetten. Daarom zijn er rondom deze dag twee activiteiten georganiseerd. Een activiteit voor volwassen mantelzorgers en een voor jonge mantelzorgers.
Dag van de mantelzorg (volwassenen)
Donderdag 10 november vertrok ’s ochtends een bus met 22 mantelzorgers naar de Advocaatboerderij in Leggeloo. Na een kopje koffie met gebak werd verteld over de activiteiten op de boerderij en over de bereiding van advocaat en likeur. Hierna was het tijd om te proeven. Allerlei advocaatvariaties passeerden de revue. Ook de zelfgemaakte likeur kon geproefd worden. Na het bezoek aan de Advocaatboerderij werd er geluncht in Spier.

De mantelzorgers waren erg enthousiast. Zo waren er deelnemers die aangaven dat ze in tijden niet iets voor zichzelf hadden kunnen doen, vanwege de zorg die zij verlenen. Ook konden deelnemers hun wensen voor mantelzorgondersteuning opschrijven en ophangen in een wensboom. Deze wensen worden meegenomen in de evaluatie van de mantelzorgondersteuning.
Dag voor de jonge mantelzorgers
Speciaal voor jonge mantelzorgers van 8 tot 18 jaar organiseerden de gemeente Tynaarlo en de gemeente Assen samen een leuke dag uit naar de Efteling op zaterdag 12 november. Het thema van de Dag van de Mantelzorg was dit jaar de jonge mantelzorger. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat 1 op de 4 jongeren opgroeit met zorg.
Mede dankzij sponsoring van Rabobank Noord Drenthe, Rabobank Assen Beilen, Kiwanis, Stichting de Hofstede, Novamedia, IBM en Indigo was de reis naar de Efteling volledig verzorgd. Er waren bussen geregeld en ook de toegang tot het park was gratis. Daarnaast zat het middag- en avondeten bij de dagtocht in. Ten slotte stond de reis onder begeleiding van vrijwilligers van Rabobank Noord Drenthe en stichting Present uit Assen.
In totaal gingen er ruim 200 kinderen mee. Uit Tynaarlo circa 35. Dat lijkt in verhouding niet veel, maar er was in de gemeente Tynaarlo nog nooit eerder iets georganiseerd voor deze doelgroep. De gemeente Assen heeft al een bestand met jonge mantelzorgers die ze aanschrijven bij activiteiten. Dit zorgde voor het enorme aantal aanmeldingen. Tynaarlo is erg blij met deze actie en hoopt ook volgend jaar weer iets voor deze groep te kunnen organiseren.IMG_1232