ZUIDLAREN – De officiële opening van de Cultuurkeet vond plaats op een pleintje voor sporthal de Zwet en dat gebeurde spectaculair. Met DJ Thostie, rapper 2Twice, danseressen Myrthe en Myrthe en breakdancer Danny Lambrechts van Het Danskwartier werd het een knallende opening. Het dak ging er letterlijk van af, want aan het einde van de middag lag de tent van Thostie ondersteboven. De Cultuurkeet blijft tot 20 juli in Zuidlaren, waarna het zal verhuizen naar Vries om daar twee weken te staan. De laatste twee weken van de zomervakantie staat de Cultuurkeet in Eelde-Paterswolde.

Het pleintje stroomt die middag vol met uiteenlopend publiek. Stoere jongeren staan een balletje te trappen en kleuters wagen zich aan knutselwerkjes. “Verwacht? Nee. Gehoopt? Ja.” Dat is de korte conversatie die we hebben met jongerenwerker Robin Geertsma als hij die dinsdagmiddag rond 13:30 uur langsloopt. De opening van de Cultuurkeet moet worden verricht en de jongerenwerker is dringend op zoek naar cultuurcoach Gea Jonker. Zijn kompaan voor deze middag. Samen met een lid van de jongerenraad #JongTynaarlo trappen Jonker en Geertsma de middag in Zuidlaren af. Achtereenvolgens doen rapper 2Twice, danseressen Myrthe en Myrthe en Danny Lambrechts van Het Danskwartier een duit in het spektakelzakje.

De Cultuurkeet moet een plek van ontmoeting en verbinding worden voor alle inwoners van de gemeente Tynaarlo, maar met name voor de jeugd. Er wordt in elk dorp een divers programma aangeboden waar men zich voor kan opgeven. Het is een samenwerkplek voor de jongerenwerkers, cultuurcoaches en buurtsportcoaches van de gemeente Tynaarlo. De lijntjes zijn kort en er kan ook ‘gewoon’ een goed gesprek bij de Cultuurkeet gehaald worden. Dat merken de jongeren die middag direct, want met drie toegestroomde wethouders toont cultuurcoach Jonker zich een echte verbinder. Jeugd met een hulpvraag wordt die middag meteen aan een wethouder gekoppeld om er eens over te praten. Precies waar de Cultuurkeet voor is bedacht. Deuren worden op een kier gezet en het is voor de jeugd van de gemeente Tynaarlo zaak om die deur open te trekken en elkaar te stimuleren om vooral achter die deuren te kijken. De mogelijkheden blijken oneindig.

Tot groot plezier van het in groten getale toegestroomde publiek start na de opening van de organisatie het optreden van 2Twice. Het is de alias van Noah Massanga, een raptalent uit Zuidlaren die hard aan de weg timmert als artiest. Samen met zijn label Trust Music, van Zuidlaarder Oscar Tiel, bouwen ze aan zijn reputatie en die blijkt te groeien. Het toegestroomde publiek rapt namelijk luidkeels met de rapper mee: “Stap je mee in de ark?”

Myrthe en Myrthe voeren op hun beurt op een prachtige dans op. Erg knap en dapper in sokjes op stoeptegels. De kniebeschermers bieden enige bescherming, maar de rest van het lijf heeft te maken met het keiharde trottoir. Desalniettemin bewegen ze zich vloeiend en synchroon over de tegels voor De Zwet. Ze ontvangen daarop een groot applaus van het publiek. Een vrouw wordt er zelfs emotioneel van: “Prachtig hoe ze dit doen. Echt ontroerend.” Danny Lambrechts van Het Danskwartier verschijnt daarna ten tonele. Samen met nog een breakdancer krijgt hij de handen op elkaar met diverse onnavolgbare bewegingen. Buurtsportcoach Twan Boersma wordt door een aantal omstanders nog even gevraagd om de tricks van Lambrechts na te doen, maar hij lacht het verzoek weg: “Daar brand ik mijn vingers niet aan.”

Al met al een geslaagde middag in Zuidlaren. “Wij hadden dit ook niet verwacht, maar het is geweldig dat het zo uitpakt”, vertelt Boersma. Die dag begeleidt hij met collegabuurtsportcoaches het voetbal bij de pannakooi en daarvoor organiseert hij een spelochtend voor basisschoolleerlingen in Zuidlaren, wat ook een groot succes is gebleken. Cultuurcoach Jonker beaamt de woorden van haar collega: “Dit is precies waar de Cultuurkeet voor bedacht is. Een geweldige middag zo toch?” Zelfs het wispelturige weer werkte mee. Onvoorspelbaar en fantastisch. Dat zijn de woorden die de middag in Zuidlaren perfect samenvatten.