Grasbaanraces Vries (1) Grasbaanraces Vries (2) Grasbaanraces Vries (3) Grasbaanraces Vries: mooi weer, mooie wedstrijden, perfecte baan

VRIES – Drie weken geleden moest de Grasbaanracen van Vries worden afgelast. Zondag was er de herkansing. Het weer was mooi, de races mooi en de baan, die lag er perfect bij.
Langs de baan glundert juryvoorzitter Rikkert Zuiderveld van de KNMV. “Door de afgelasting heeft een organisatie te maken met allerlei onkosten. Elders zouden organisatoren dan geen wedstrijd meer regelen. Dat het in Vries wel kan en gebeurt is knap. Dat doet me wel wat”, zegt Zuiderveld, afkomstig uit Deventer, maar geboren in Roden. “Alles gaat voorspoedig. We hebben één valpartij gehad (een motor vloog over de finish en de rijder erachter aan), het weer zit mee, wat wil je nog meer?” Tal van Volksvermaken-personen lopen af en aan en zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Van parkeren tot koffie voor gasten. “De belangstelling valt niet tegen, gezien de concurrentie van races in Assen”, vindt Simon Koops. Het motorvolk geniet. Mannen en vrouwen. En kinderen. Velen hebben opstapjes mee. Er is zelfs een speciale tribune voor rolstoelgebruikers. Nou ja, tribune, boerenkar, met slechts één rolstoel. Een vrouw- ze is niet de enige- volgt fanatiek de races en schrijft alles op. De vraag bij deelnemers is, hoe ze de winter zijn doorgekomen. De favorieten laten zich gelden, zoals Yannick de Jong, Dirk Fabriek en het zijspanduo William Matthijsen/Nathalie Stellingwerf. Jan Luinge uit Roden is trouw bezoeker. “Zo’n persoon in dat bakje lijkt me niks. Die ziet niks van de wedstrijd”. Nee, de bakkenist hangt op zijn kop, vlak boven de grond. Toeschouwers wapenen zich met programmaboekjes tegen opspattende modderkluiten. RTV Noord is ter plekke. De omroep komt speciaal voor de zijspannen. Volgens Theo Sikkema een zorgenkind. Voor een leek zijn de races moeilijk te volgen. Want het schema in het programmablad correspondeert niet met de wedstrijden. En een Dennis Smit uit Nieuw-Roden bijvoorbeeld heeft als duo een Engelsman, zoals in het verder fraaie boekje staat vermeld. In werkelijkheid is het de Deen Stinus Lund. Tussen de races door wordt de baan geprepareerd door een groot machinepark. Er zijn veel pauzes, maar die heten hier voornamelijk ‘baandiensten’. De baan is zo droog dat het natgehouden moet worden. Onder het publiek ook een schare fans van MSC Heidering uit het Duitse Wagenfeld. Voor hen – het is toch al een internationaal deelnemersveld- spreekt de omroeper ook in het Duits. De sfeer is gemoedelijk. Rijders maken na de finish ‘wheelies’. ‘Hij gaat als de brandweer’, meldt de speaker. En dat gaan ze allemaal. Vervolgens worden de volgende wedstrijden opgesomd. Maar eerst maken fans zich op voor de finales. “Dat is toch het mooiste”, vindt Luinge. Dan volgt nog een mededeling. ‘Feyenoord verliest van Go Ahead Eagles’. Er wordt aan alles gedacht, zelfs voetbal.