ZUIDLAREN – De Markt van Melk en Honing is zonder twijfel een begrip in het Noorden. Zaterdag 6 augustus staat de 36e editie op de planning. Ton Kolkman, al ruim dertig jaar de marktmeester, vertelt vol enthousiasme wat de bezoekers dit jaar te wachten staat.

Ton Kolkman zit namens de imkervereniging van Zuidlaren al dertig jaar de in organisatie van De Markt van Melk en Honing. In die tijd is er veel veranderd. ‘Vroeger begon het met slechts een imkermarkt. Dat werd één keer per jaar georganiseerd vanuit de imkervereniging. Rond 1980 was de vereniging op sterven na dood, er waren nog maar zes leden over. Zij lieten het er echter niet bij zitten en kwamen met verschillende initiatieven om de vereniging nieuw leven in te blazen. Als eerste zetten ze een gilde op; Het Bijkersgilde. Inmiddels is dit een landelijke organisatie geworden. Ten tweede kwam het initiatief van de markt. Toentertijd was het vooral gericht op bijen, inmiddels ligt de focus veel breder dan dat. Alles wat met de natuur en milieu te maken heeft komt voorbij. Dat betekent dat alle producten hier ook op aansluiten. Het voedsel zal biologisch zijn en de planten bijvoorbeeld ecologisch geteelde bijen- en vlinderplanten. Het derde initiatief was om een krantje namens de vereniging op te zetten. Inmiddels zijn we meer dan 35 jaar verder en bestaan alle drie de initiatieven nog.’ Het bewijzen succesvolle initiatieven te zijn geweest van het toentertijd kleine clubje leden. Inmiddels is de vereniging gegroeid naar 94 leden en is het één van de meest actieve imkerverenigingen in het Noorden, waar buiten de markt om ook allerlei leuke dingen te beleven vallen, zoals cursussen en lezingen.

‘De grote van de markt is door de jaren heen ook langzamerhand gegroeid. We begonnen met zo’n twaalf kraampjes. Tegenwoordig zijn dat er, mits we goed vol zitten en dat zitten we eigenlijk altijd, ongeveer 110 kraampjes; de hele brink staat vol. Er is altijd een wachtrij voor stenthouders.’ Er valt voor iedereen wat te beleven op de markt. ‘We willen breed gezien worden in Zuidlaren, daarom speelt cultuur tegenwoordig ook een grote rol. We besteden aandacht aan muziek, theater en verenigingen en bedrijven uit de buurt krijgen de kans om zich te presenteren, bijvoorbeeld de historische vereniging en molen De Wachter. Uiteraard wordt de honing ook weer gekeurd door het Bijkersgilde en mag het publiek meestemmen voor de lekkerste honing van Zuidlaren.’ Er is voor ieder wat wils. ‘We vinden het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de imkers van de toekomst; de kinderen. Voor hen zal er ook van alles te doen zijn, een gezin zal hier een hele leuke middag hebben.’ Volgens Kolkman is geen enkele editie van de markt hetzelfde. ‘Het is altijd anders dan anders en geen enkele kraam staat altijd op dezelfde plek. Het is ons doel om minstens twintig nieuwe stenthouders per editie te hebben.’

De organisatie heeft er weer veel zin in. ‘Na niks te kunnen hebben georganiseerd met corona kunnen we nu niet wachten tot de markt weer staat. We zijn al een heel eind met de organisatie. Dit begint al in oktober. Het belangrijkste is dat elke bezoeker zowel komt als vertrekt met een glimlach. Veel mensen van de organisatie zijn vrijwilligers, dus ook zij verdienen het om een grote glimlach op het gezicht te krijgen. Natuurlijk is het ook leuk als we een positieve opbrengst hebben voor de vereniging. Iedereen die iets bijzonders zoekt, een markt die anders is dan andere markten, moet zeker langskomen. Het is moeilijk om onder woorden te brengen, de Markt van Melk en Honing is een speciale beleving die je gewoon moet meemaken.’ De markt vindt zaterdag 6 augustus plaats om 10.00 uur tot 16.00 uur op de Grote Brink in Zuidlaren.