Familie de Vries herenigd voor Kerst door All You Need is Love

ZUIDLAREN – Afgelopen Kerst heeft Zuidlaren een aantal nieuwe beroemdheden vergaard. Het gezin De Vries was te zien in de Kerst Special van All You Need Is Love met Robert ten Brink. De oudste zoon, Hidde de Vries, van Margriet Ekens en Jouke de Vries woont met zijn vrouw Erin Cuevas, een echte Amerikaanse, in Californië. Hidde en Erin kregen afgelopen jaar 2020 hun eerst zoon. Door de lockdown werd het echter onmogelijk voor het echtpaar in Vries om eerste kleinzoon te bezoeken en het jonge echtpaar uit Amerika kon onmogelijk naar Nederland komen door alle restricties. Daarom schreef Margriet een brief naar All you need is Love, in de hoop dat zij misschien konden helpen. Want wat zij zelf ook probeerden, het lukte niet. Echt erop hopen dat het werkelijk iets zou uithalen durfde eigenlijk geen van allen. Maar wat er toen gebeurde had niemand durven dromen. Op de avond voordat het jonge koppel weer teruggaat naar Californië vertelt het complete gezin hun ongelofelijke verhaal.

In het programma zelf is te zien dat de grootste verrassing uiteindelijk voor Margriet was, want ook haar goede vriendin bleek een soortgelijke brief naar het programma te hebben gestuurd. Margriet vertelt: “ Uiteindelijk zat iedereen in het complot, zelfs Jouke kwam met een smoes thuis die middag. Jouke: “Het programma bedacht het verhaal over een corona uitbraak bij de universiteit, daar werk ik, en dat we die middag om die reden thuis getest zouden worden. Dus met een uitgestreken gezicht kwam ik thuis die middag met een verhaal over een corona uitbraak en we werden allebei meteen getest.” Margriet reageert: “Ik vond het wel raar. Hij komt nooit thuis tussen de middag. We zijn 32 jaar getrouwd en dat is nog nooit gebeurd. Maar ik geloofde het gewoon, inmiddels geloof ik alles door het afgelopen coronajaar. Maar toen Robert ten Brink op een gegeven moment voor mijn raam stond, was het maar goed dat ze me niet konden horen. Terwijl zij naar de voordeur liepen begon ik te gillen! Ik dacht dit kan niet? Hoezo ben ik uitgekozen tussen al die ingezonden brieven? Ik geloofde het gewoon niet. Terwijl je het hele team ziet met al die microfoons.” Jouke gniffelt. “Jij dacht nog dat het de glazenwasser was.” Ja lacht Margriet, “want normaal heeft hij ook een stok op die hoogte en die microfoons hingen ook aan een soortgelijke stok. Ik dacht nog die heb ik toch niet besteld?” Hidde vertelt verder: “Maar die coronatests waren wel echt trouwens, want wij werden ook getest. Toen zeiden ze al tegen ons, je ouders zijn ook getest. Want anders kun je elkaar ook niet omhelzen.”

“Sinds die dag is het hier elke dag feest. Het is niet te beschrijven hoe geweldig het is om je kleinzoon voor het eerst te ruiken en vast te houden, knuffelen. Zo had ik het ook in mijn brief geschreven. Je ziet ze op Facetime, maar dat is toch anders,” vertelt Margriet. Hidde omschrijft het in één woord, “Perfect”. Jouke vult aan: “In het begin is het overweldigend. De tv-ploeg erbij, het dorp liep gewoon een beetje uit. Er was ook niet één bus, maar er kwamen zes bussen achteraan, in verband met corona had iedereen zijn eigen bus. En dan gaat het heel snel rond dat All You Need is love in het dorp is. Iedereen wist ook heel snel dat het hier was en dat was overweldigend.” Margriet: “Op een gegeven moment bedacht ik me dat we zaken moesten gaan regelen. Ik was er helemaal niet op voorbereid. We hadden geen kinderbedje, box of badje voor baby Weston. En het was ook nog eens dezelfde dag van de lockdown. Die avond zouden alle winkels sluiten, dus we konden ook niet snel even naar de IKEA om iets te kopen. Het was namelijk al laat in de middag geworden. Gelukkig hebben we via de buurt en het dorp alles gekregen wat we nodig hadden. Iedereen bracht wat. Dat was zo leuk.“ Erin en Hidde blijken enorm van de HEMA te houden voor babyspullen, dus Erin is die avond snel nog naar de HEMA gegaan om spullen in te slaan.” Jouke lachend: “Zij komt hier dus mede voor de HEMA”. Het hele gezin lacht. Erin vertelt nog een leuke anekdote: “ Het was ook heel grappig hoe Margriet haar afspraak bij de kapper heeft afgezegd die middag. Ze zei ‘Sorry ik kan niet komen want Robert ten Brink is hier’.” Hidde vertelt over zijn zus: “Ze zat middenin een video-call toen mijn moeder belde. Ze was hartstikke bang dat er iets mis was, want ze wist van de coronatest, maar zat verder niet in het complot. Dus zij zei tegen al haar collega’s waar ze mee zat te zoomen: ‘Mijn moeder, ik moet opnemen!’. Zo kwam haar hele zaak erachter dat All you need is love in Zuidlaren was geweest en iedereen zat via zoom voor ons te klappen. Dat was heel grappig.”   

Margriet, “Ik had ook bedacht dat het leuk voor ze zou kunnen zijn om te gaan fietsen, wat moet je anders met die lockdown? Maar we hadden niet genoeg reserve fietsen en geen kinderstoeltje. Dus ben ik nog snel naar Fietscentrum Zuidlaren gegaan en deed daar het verhaal. Ze hebben alles voor ons geregeld, de volgende dag kregen we alles wat we nodig hadden.” Jouke vult aan: “Dat is heel mooi als je bedenkt dat we hier nog maar anderhalf jaar wonen. Uit Leiden gekomen, we komen oorspronkelijk allebei wel uit het Noorden. Maar dat iedereen zo meehelpt, die gemeenschapszin. Dat is zo mooi.” Margriet is het roerend eens met haar man. “Dat noaberschap wat hier zo enorm leeft, ook toen we tijdens de Kerstdagen gingen wandelen in het dorp. We werden aangesproken door mensen die we niet eens kenden. Ook in de winkels. Dat was echt een hele leuke ervaring. Ik moet er nu niet aan denken dat we dit kleine mannetje na morgen niet meer zien.”

Ook Hidde is er nog steeds een beetje beduusd van. “Ik had twee onbekende gemiste oproepen uit Nederland, wat raar is, want iedereen die mij belt staat in mijn telefoonlijst. Ik dacht nog, straks is er iets mis. Toen ik terugbelde bleek het een producer van Endemol te zijn. Nadat ze het verhaal geverifieerd had, vroeg de producer of we naar Nederland wilden afreizen. Want sommige mensen zijn bang om te reizen nu tijdens een lockdown. Ze vertelde meteen dat zij ervoor zouden zorgen dat we veilig konden reizen.” Erin: “Vier dagen voor vertrek belden ze, dat was heel snel. Gelukkig is Hidde een freelancer dus dat was makkelijk om te regelen. Mijn baas wist van de situatie af en ik had gelukkig wat vrije dagen gespaard, dus het was allemaal vrij snel geregeld.” Hidde lachend: “In Amerika bestaat er niet zoiets als Kerstvakantie, daar heb je maximaal twee dagen vrij met Kerst. Dus we hebben echt geluk gehad dat we alles konden regelen. We nemen een fles limoncello mee voor haar baas als dank.“

Hidde kijkt terug op een mooie tijd in Nederland. “Onze tijd hier was geweldig, ook al was er een lockdown. Voor mij is Zuidlaren ook onbekend terrein, ik ben opgegroeid in Leiden, maar het is hier ontzettend mooi. We hebben veel gewandeld en gefietst. Er is een kinderboerderij vlakbij.” Jouke: “Ik weet nog dat we bij de kinderboerderij aankwamen lopen en dat we zeiden ‘Wat is dat voor beest?’ Dat bleek een kangoeroe! We hebben gewoon kangoeroes in Zuidlaren, dat wisten we helemaal niet.“  Erin vertelt verder: “We zijn ook een paar keer naar de Albert Heijn geweest.. “ Iedereen begint weer te lachen. Hidde: “Zij houdt zo van de Albert Heijn!” Erin vervolgt, knikt. “Ja ik ben dol op Albert Heijn, zo kon ik kijken wat voor snacks de Nederlanders eten. Mijn favoriete snack die ik heb geproefd in Nederland is de eierbal die ik vandaag heb gegeten. Die hebben ze niet in de VS.” Hidde: “Het is echt heel leuk om Nederland door haar ogen te zien, als een toerist. Voor mij is fietsen en de Albert Heijn heel normaal, maar voor haar zijn het nieuwe ervaringen.” Margriet: “Ook het feit dat je hier alles lopend kan doen of fietsend, dat is in Californië heel anders, daar gaat alles met de auto. De afstanden zijn er te groot.” Erin: “Wat dit keer anders was, was het feit dat we veel minder mensen hebben gezien door covid, maar beppe hebben we gelukkig wel gezien.” “Dat is mijn moeder in Friesland, zij woont in Balk. Zij was erg blij met alle familie die op visite kwam, al moesten we op afstand blijven en konden we niet allemaal tegelijk komen,” vertelt Jouke. Hidde: “ Ik was zo blij met het Nederlandse eten, de stamppotten. Maar het was vooral heel fijn om mijn ouders met de baby te zien.” Jouke: “Ja, dat we hem nu echt in levende lijve zien en mogen vasthouden. Het is een mooi kereltje, een mooi mannetje, veel energie. Het is echt prachtig. “ Margriet, “Het is echt een heel spontaan ventje, heel nieuwsgierig, niet eenkennig. Hij wil alles, pakt alles.”  Erin: “Hij voelde zich meteen thuis hier.” Hidde is vooral heel erg dankbaar. “Voor alles en iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt.” Erin tot slot: “Het is een hele bijzondere ervaring die we nooit meer zullen vergeten en we hebben een geweldige tijd gehad. De beste Kerst ever!”