vingerhaken de kooi de ekkel De Ekkel en De Kooi werken samen aan wereldrecord

EELDE-PATERSWOLDE – Beide Eelder basisscholen De Ekkel en De Kooi gaan volgende jaar verder als één school. Als ‘voorbereiding’  op de fusie worden de scholen letterlijk verbonden.  Maar dit is een beetje uit de hand gelopen. ..
Grote aanstichters zijn Joost Groen, Jasper van Deelen en Jeroen van Aalst, leerlingen van groep 7/8 van De Ekkel. Ze hebben een nieuwe passie gevonden: vingerhaken. Vingerhaken? Is dit niet iets voor meisjes? “Toen onze zoon ermee thuis kwam dacht ik: dat is toch niet stoer? En meisjes zullen ze wel uitlachen, maar dit bleek helemaal niet zo. En ze vinden het wel stoer”, legt Veronica van Aalst    uit. Of computerspelletjes niet leuker zijn? “Nee, klinkt het in koor”.  Veronica relativeert: “soms”.  ‘De Drie J’s’  (Joost, Jasper, Jeroen) zijn wel aangestoken. Door Boghi van BSO De Eendenkooi. “Ze houdt van wol en heeft ons  vingerhaken geleerd. Dat vonden wij zo leuk en onze klasgenoten ook. Toen dachten wij: waarom gaan we niet een wereldrecord proberen te breken? Want we hadden al zo’n grote bol, zoveel hadden we gevingerhaakt.”, vertellen de drie enthousiast. De jongens hadden inmiddels opgezocht dat een school in Friesland het officiële wereldrecord in handen heeft: 20,2 kilometer. “Wij zaten enkele maanden geleden al op 17.970”, weet  Joost precies, want het was op zijn verjaardag. “We zijn ermee begonnen in groep 6. Vervolgens werd er minder aandacht aan besteed”. Ouders pakten de draad letterlijk weer op. “Wat zou het leuk zijn om De Ekkel en De Kooi letterlijk te verbinden.”, zegt Veronica, ook enthousiast gemaakt, evenals beide scholen. Van groep 3 tot en met 8, iedereen helpt mee.  Het creatieve handwerk blijkt niet geheel nieuw voor de Drie J’s, want ook breien deden ze al. “Moeilijk?
De beginknoop is het lastigste”, weten de drie. Intussen puilt de school uit met kleurrijke, bollen. Woensdag worden deze in sporthal De Marsch aan elkaar geknoopt.
En dan komt de notaris, die de officiële afstand gaat meten.  Dat het wereldrecord eraan gaat, dat staat wel vast. Maar welke afstand mikken de ‘Drie J’s’?  “Iedereen denkt 40 kilometer. We hebben het tot nu gemeten en zijn bij 27 kilometer gestopt. Het moet een verrassing blijven”, vinden ze wel zo leuk. Overigens kunnen mensen via Facebook een gokje wagen naar het record. Via de facebookpagina W.r. Vingerhaken Eelde. De taart wordt aangeboden door Bakkerij Dunnewind uit Paterswolde.