Essenza viert 20-jarig jubileum

TYNAARLO/VRIES – Gemengd koor Essenza bestaat twintig jaar. Dit heuglijk feit wordt aanstaande vrijdag (1 november) gevierd met een speciaal jubileumconcert in de dorpskerk van Vries.

Het driestemmig gemengde koor (sopraan, alt en bas) Essenza is in 1993 opgericht. “Enkele muziekliefhebbers wilden een nieuw koor oprichten”, vertelt voorzitter Rebecca Baldal. “In korte tijd werden achttien koorleden gevonden. We begonnen met deze groep op een dinsdagavond in dorpshuis De Pan. De harde kern is nog altijd over. Tien jaar geleden was er enige twijfel over de toekomst. We besloten om er een projectkoor van te maken. Leden kunnen zo ieder jaar instromen. Sinds 2006 hebben we een nieuwe dirigent, Ella van Osnabrugge. Ze is ervaren en hanteert een strak repetitieschema. Verder oefenen we ook thuis met ‘midifiles’ op de computer. Leken als we zijn, kan ze ons tot hoog niveau brengen. Ze kent vele talen en let er dan ook op dat het goed wordt uitgesproken. De naam Essenza is ontstaan doordat we bij elk muziekstuk proberen de essentie over te brengen”. Het repertoire gaat van klassiek tot modern. “Op het jubileumconcert zingen we bijvoorbeeld een nummer als ‘Seald with a kiss.’. Ieder lid mocht voor dit bijzondere concert een eigen hoogtepunt kiezen, wat tot een gevarieerd programma leidde”. Accordeonist Gertie Bruin begeleidt een aantal liederen en zal ook als solist optreden. Het a capella kwintet Quintslag levert een bijdrage met eigen nummers.

“In het 20-jarig bestaan kennen we verschillende hoogtepunten”, kijkt Baldal terug. “Van optredens in verschillende woonboerderijen in Tynaarlo, Vosbergen in Eelde, tot de kerk in Vries. Maar ook een kerkdienst in Lentis Zuidlaren was bijzonder. Een optreden voor deze patiënten geeft zoveel voldoening. We zijn voor alles in. We hebben ook een optreden verzorgd in woonwinkel Entree in Yde, waarbij we verkleed waren in Charles Dickens-stijl. Kenmerkend voor Essenza is dat iedereen betrokken is. Naast samen zingen zijn we allemaal op verschillende gebieden actief, zoals kleding en flyers maken. Ieder heeft zijn of haar deel. Nieuwkomers worden niet aan hun lot overgelaten, maar meteen opgenomen. Zelf ben ik nu vijf jaar voorzitter. Ik ben er in 2000 bijgekomen nadat ik gereageerd had op een advertentie in de Vriezer Post. Het bevalt me uitstekend”, zegt de in Tynaarlo woonachtige Rebecca Baldal. Het jubileumconcert is mede mogelijk gemaakt dankzij financiele steun van het Prins Bernard Cultuur Fonds Drenthe en Jenny Vrieling-fonds.

Het jubileumconcert van Essenza in de kerk van Vries begint vrijdag om 20.00 uur (de kerk is open om 19.30 uur). Entree: 8,50 euro inclusief koffie.of thee. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de ingang van de kerk of te bestellen bij Riki de Vlieg, tel. 0592-231485 of via e-mail rdevlieg@msn.com

 

Rebecca Baldal