Millenniumgemeente Tynaarlo helpt wereldwijd

VRIES – Het overhandigen van de ‘goede doelenmap’ door burgemeester Frank van Zuilen aan directeur Marlies Bisschop van CBS de Holtenhoek vorige week donderdag betekende het startschot van de campagne ‘Tynaarlo wereldwijd!’.

De goede doelen map is onderdeel van de millenniumcampagne van de gemeente Tynaarlo. Het doel is om medeburgers over de hele wereld, die het moeilijker hebben dan de inwoners van Tynaarlo, te helpen. De map is tot stand gekomen in samenwerking met verschillende werkgroepen die actief zijn op gebied van ontwikkelingssamenwerking en duurzaamheid. De coördinatie van de campagne wordt gevoerd door ‘Plaats De Wereld’ (organisatie voor recreatie en wereldeducatie), in samenwerking met de gemeente. In de map staan een aantal goede doelen, waaruit scholen kunnen kiezen.

Hoog bezoek daarom afgelopen donderdag op de Holtenhoek. Diverse werkgroepen gaven acte de presence, zoals Dolf Stob (project West-Timor), Rabobank (actief in India), Kees Langeveld (Sri Lanka). Maar meest bijzondere gast was burgemeester Frank van Zuilen. Yvonne Westerhof van Plaats de Wereld zette voor een volle zaal kinderen het project uiteen aan de hand van beelden. Westerhof legde uit waarom deze scholencampagne wordt gevoerd. "Om de ongelijke verdeeldheid in de wereld te bestrijden. Zodat bijvoorbeeld kinderen elders in de wereld ook naar school kunnen. Scholen zijn er niet alleen om te leren rekenen, maar ook om een ‘goede burger’ te zijn". Burgemeester Van Zuilen begon met een bord omhoog houden. "Wie kent dit"?. Niet alle kinderen herkenden het symbool van millenniumgemeente. "Dit betekent dat we als gemeente iets willen bereiken. In het onderwijs bijvoorbeeld, maar ook ver buiten de gemeente. We proberen iets aan de armoede in de wereld te doen. Ik ben een paar keer geweest in Indonesië. Het grijpt je aan als je ziet dat mensen soms een dag moeten lopen voor een paar emmers water. En kinderen op school zitten op de grond". Vervolgens overhandigde de burgemeester de map aan schooldirecteur Marlies Bisschop. De map, waarin diverse projecten – die vanuit de gemeente zijn ontwikkeld- worden beschreven, zal drie jaar als een karavaan langs de scholen gaan. "Hier kun je dan iets leuks uitzoeken", stimuleerde Van Zuilen de scholen. De feestelijke bijeenkomst werd afgesloten met een enorme, kleurrijke taart, die door de burgemeester, samen met een leerling van de school werd aangesneden.Wereldwijd openingsaktie