REGIO – De redactie van de Krant van Tynaarlo gaat deze zomer op zoek naar de mooiste tuinen van de gemeente Tynaarlo. Nu alles weer volop in bloei staat en de zomer weer volop aanwezig is in Nederland mogen tuinen de aandacht krijgen die ze verdienen. Deze week de brede bloemenrand die op de es van Vries richting Zeijen is gezaaid en nu volledig tot bloei is gekomen. 

Of je nu wandelt, met de fiets of met de auto komt. Niemand kan om de bloemenrand heen die langs de weg is gezaaid en een mooi overgangsgebied vormt tussen de weg en de landbouwgrond waar tal van gewassen in volle bloei staan. Dat was ook de opzet van het project vertelt Helen Zeldenrijk die hooguit een paar kilometers verderop woont. Waar Nederland op dinsdag werd geconfronteerd met uitzonderlijk hoge temperaturen is het een dag later goed te doen even buiten Vries waar de zon vrij spel heeft op de landbouwgronden. Zeldenrijk is dik tevreden met de huidige stand van zaken.

‘We zijn enorm tevreden over de manier waarop het groeit, maar het wordt binnenkort nog mooier omdat de zonnebloemen nu ook bijna uitkomen en het is ook nog eens redelijk onderhoudsvrij. Alleen het opnieuw inzaaien is wel iets dat de nodige aandacht vraagt, maar we laten wat er nu groeit mooi staan, zodat de akkervogels er ook in de winter hun voedsel kunnen halen. Daarnaast kunnen insecten er terecht, maar ook wild kan zich schuilhouden in dit gebied, want het land is niet meer in gebruik voor landbouw, maar puur in gebruik voor biodiversiteit. We hopen natuurlijk ook dat de mensen die het gebied passeren er ook van kunnen genieten, want ook daar is het vooral voor bedoeld. Er wandelen tegenwoordig al heel veel mensen langs die wellicht toch uit nieuwsgierigheid een kijkje komen nemen. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee en het kan ook makkelijk, want de strook is ongeveer anderhalve kilometer lang.’

De brede bloemenrand die in de zomermaanden een publiekstrekker van formaat is, is het resultaat van samenwerking tussen boeren. Door middel van onderlinge ruil van drie grondeigenaren huurt Erik Emmens akkerbouwer (lid van de Boermarke Zeijen) deze grond en hij heeft voor deze bloemenpracht gezorgd. Tegenwoordig verloopt het anders dan vroeger vertelt Bert Schuiling van Boermarke Vries. ‘Vroeger gebeurde het ook wel alleen toen was het binnen de Europese Unie zo geregeld dat het alleen op braakliggend terrein was toegestaan. Dat hoeft nu niet meer en dat is een goede zaak, want nu maken we gebruiken van mooie zichtlocaties, waardoor het dus ook daadwerkelijk kan worden bekeken door mensen. Ik ben blij dat het resultaat zo mooi is geworden, want we hebben best wel een droog voorjaar gehad en dan is het altijd nog maar de vraag wat er boven de grond komt. Deze plek ligt overigens ook nog eens voor een groot deel in de schaduw, dus ik denk dat we heel tevreden mogen zijn met hoe het er nu uit ziet. Je ziet hier een enorme diversiteit aan planten waarbinnen zomertarwe, zomergerst, haver, erwt, boekweit, roodzwenkgras, luzerne, karwij, vlas duizendblad, margriet, wilde cichorei, klaproos, zomerwikke, hardzwenkgras, timothee, korenbloem, smalle weegbree, gele honingklaver, gewone rolklaver en slangenkruid voorbij komen. De eis voor dit project was dat er voor 60 procent graan aanwezig moest zijn, dus dat is wel oververtegenwoordigd.’  

In een periode waarin boeren tussen hoop en vrees leven vanwege de stikstofmaatregelen is de bloemenrand een welkome afleiding, maar Zeldenrijk ziet het net even iets anders. ‘Wat de toekomst gaat brengen dat is vooralsnog heel ongewis. Als boeren zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. We zullen aan de Nederlandse regering moeten laten zien wat we allemaal al doen en wat we kunnen gaan doen in de toekomst. Daarom proberen we op een positieve wijze vooruit te gaan, onder meer met dit soort initiatieven, om de verbinding te behouden met de burger.’ De prachtige bloemenrand is onderdeel van openbaar terrein en je zou het gebied dus ook zin in kunnen lopen om de bloemen van dichtbij te bekijken, maar dat is niet de bedoeling. ‘We gaan er niet bij staan om te zeggen wat wel en niet mag’, besluit Schuiling. ‘We gaan er van uit dat iedereen zijn verstand gebruikt’, besluit Zeldenrijk.