Oud-KNMI-meteoroloog Ton van Gils over het huidige onstuimige winterweer

DE GROEVE – Daags vóór de Kerst waaide het stevig en was het flink nat. We hebben in korte tijd meer stormen gehad dan in andere jaren. Het was erg onrustig in de atmosfeer. Is het een voorbode van meer onstuimig weer? En waar blijft de winter, die de laatste jaren ouderwets was.  We vroegen een expert, oud- KNMI-meteoroloog Ton van Gils, die niet meer actief is als weerman, maar nog altijd het weer nauwlettend volgt.

Over het recente weer met veel regen en wind:  “Het is niet uitzonderlijk. De afgelopen groene Kerst is ook normaal verlopen; daar kijk ik niet van op. Over het algemeen is deze tijd van het jaar zacht en somber. Het was tot aan de Kerst heel onrustig in de atmosfeer. Dat voelden we ook. Het komt niet zo vaak voor dat de luchtdruk op de Atlantische Oceaan midden in een (zeer diepe) depressie slechts 925 hectopascal (of millibar) bedraagt; normaal is de luchtdruk in zo’n lagedrukgebied tussen 970 en 980 hectopascal (hPa). Hoe hoger de druk in het centrum, hoe minder actief. Perioden met depressies zijn er gewoon en soms zit er een ‘flinke jongen’ tussen zoals die van 925 hectopascal. We zitten momenteel in een westelijke stroming en die brengt zachte lucht met zich mee. Het is ‘halen en brengen’ van depressies. Na de Kerst zaten we even in wat koudere lucht, maar dan wordt het weer opgewarmd door een volgend lagedrukgebied vanaf de oceaan. Over het algemeen zijn de winters in ons land zacht, met somber weer en veel bewolking. Vorig jaar was het een beetje wit met Kerst, dat is best bijzonder”. En de winter?  Van Gils daarover: “Er zijn computermodellen die op lange termijn het idee geven van een koudere periode, maar wanneer precies, daar wordt verschillend over gedacht. Het is geen eenduidig verhaal”. Op internet werd een tijdje geleden zelfs weer gerept van een ‘horrorwinter’. Ton wijst dit naar het rijk der fabelen. “Daar geef ik niks voor. Extremen zijn heel moeilijk aan te geven. Als je spreekt van een horrorwinter, dan zeg je nogal wat. Dan moet je van goeden huize komen. Je moet geen paniek zaaien. Ik bekijk het nog altijd van de verantwoorde kant. En niet meer dan drie dagen vooruit. Want soms heb je wel een aanwijzing wat voor weer het daarna zou kunnen worden, maar de lijn kan zo weer veranderen. Een maand of seizoen vooruit kijken doe ik dan ook niet. Na drie dagen neemt de betrouwbaarheid af in ons sterk wisselende zeeklimaat. Het is wel zo dat de technieken beter zijn geworden. Een vijfdaagse weersverwachting is vaak ook nog behoorlijk betrouwbaar, maar dat hangt van de situatie af. Bij een stationair hogedrukgebied weet je dat je hetzelfde weertype houdt en kun je wat verder gaan”.

Veranderingen van het weer. De stormen van de laatste tijd? Ook hier nuanceert Van Gils: “Stormen zijn er niet veel meer dan andere jaren. Wat je wel ziet is dat door de klimaatverandering je kortere periodes hebt waarin veel water kan vallen. Dat zie je de laatste tien, vijftien jaar vaker en dat heeft te maken met de invloed van de mens. Natuurrampen en golfstromen in een cyclus hebben invloed op de lucht en effecten in bepaalde delen van de wereld. De natuur is altijd op zoek naar een balans. Was het bij ons in Europa dit jaar gemiddeld aan de zachte kant, in oostelijke delen van Amerika was het juist wat kouder. Door de temperatuurstijging is er kans op meer regen in kortere tijd. Wateroverlast komt ook doordat er steeds meer asfalt ligt, waardoor het water niet weg kan. Daar zijn de rioleringen niet op berekend”. Dan de verwachting voor het nieuwe jaar en dat is een korte periode dus.. Van Gils: “Het blijft nog steeds zacht, maar hoe lang het duurt, weet ik niet. Het blijft een verwachting voor de eerste dagen, als je het over een maand hebt is het geen weersverwachting meer maar een weersvoorspelling, en dat is gokken. Daar heeft niemand wat aan”.  We gokken dan maar voor de komende weken:  geen winter van betekenis.

 

IMG_6102