VRIES- Zo vaak zie je ze niet bij elkaar: een paar honderd kwetterende, vrolijk gekleurde vogeltjes. Reden voor de Ongenode Gast het fraaie dorpshuis van Vries in te duiken. Daar werd namelijk de jaarlijkse vogelshow gehouden. Niet dat de Ongenode Gast van plan is zelf een vogel in een kooitje aan te schaffen, zeker dat niet. Druk zat in een huishouden met twee aandachtslurpende kinderen, een grote zwarte panter en drie goudvissen. Ook nog krijsende parkiet is teveel van het goede. Maar leuk om te zien was het wel. Leerzaam ook.

We treffen Freerk Knapper, voorzitter van de vogelvereniging Gorecht, een vogelclub uit Hoogezand. Freerk kijkt tevreden. En dat is hij ook. Want zijn cluppie gaat binnenkort fuseren met volièrevereniging Oostermoer, laat hij weten.  Alleen opereren lukt niet meer. Te kostbaar. De beide verenigingen kampen, net als de vogelvereniging uit Glimmen die ook deel uitmaakt van deze show, al jaren met dalende ledenaantallen. Dus is een huwelijk tussen de twee verenigingen een prima optie op de vogelkoppies boven water te houden. De show is een maandje eerder dan anders, vertelt Freerk. Rond half november loop je namelijk het risico dat de vogelgriep uitbreekt. En als dat gebeurt tijdens de show heb je pas echt wat aan je fiets hangen, want je kunt door het vervoersverbod geen kant op met de diertjes. Een maand eerder betekent wel dat sommige vogels er niet op hun paasbest uitzien. Iets met in de rui, laat de Ongenode Gast zich vertellen.

Janneke uit Zuidlaren scharrelt op haar gemak langs de kooitjes. Ze heeft haar oog laten vallen op twee schattige, bontgekleurde vogeltjes. Fischeri kwekers, luidt de naam van het vogeltje dat wel wat weg heeft van een mini papagaai. Janneke heeft altijd kanaries gehad, maar die zijn helaas van hun stokje gevallen. Eentje was zelf zo slim, dat het, wanneer een telefoongesprek te lang duurde, water over de beller spuugde. En haar echtgenoot verraadde wanneer hij naar de ijskast sloop om iets lekkers te pakken.  Leo Goedheer is er ook. Hij is bestuurslid van Vogelvereniging Oostermoer. Donderdag , tijdens de opening van de show, zijn er drie koppeltjes verkocht, vrijdag nog eens drie, laat hij de Ongenode Gast weten. Leo was trouwens vol lof over de speech burgemeester Marcel Thijsen, die de show officieel opende. Thijsen liet zich voor de foto zelfs opsluiten in een vogelkooi. Je moet er maar wat voor over hebben. Zover gaat de Ongenode Gast in ieder geval niet. Margaret Panman komt er ook even gezellig bijstaan. Zij is bestuurslid bij Gorecht. Ze houdt vooral van de kromsnavels, vertelt ze. Zelf heeft ze een volière en drie grasparkieten. We staan bij een rij kooien met kleine, knalgele vogeltjes. Of dit standaard parkieten zijn, wil de Ongenode Gast weten. Het blijken kanaries. U snapt het, het is niet al te best gesteld met de vogelkennis van de Ongenode Gast. Vogels zijn onder te verdelen in vier hoofdgroepen, leert Freerk: kanaries, tropen, parkieten en papgaaien. De Ongenode Gast koekeloert naar een paar schattige duifjes. Een grijs en een wit exemplaar zitten romantisch met de snaveltjes naar elkaar toe. Het blijken diamant duifjes, ook een tropische vogelsoort. Ook leuk: een papagaai (helaas niet aanwezig op de vogelshow van dit jaar) kan wel tachtig tot honderd jaar oud worden. Parkieten moeten het doen met zo’n 22 tot 25 levensjaren. Al zijn er uitzonderingen: laatst is er een parkiet 32 jaar geworden.

Wiecher Panman zit onderuit gezakt op een stoeltje bij de ingang. Omdat het tussen de middag is en dus lunchtijd heeft hij (nog) niet al te veel te doen. Hij is bestuurslid en ringcommissaris bij Gorecht. Mensen die ringetjes om de poten van hun gevleugelde vrienden willen, kunnen die bij Wiecher bestellen. Heb je zo’n ringetje, kun je vogels voor eigen kweek insturen, verduidelijkt de ringcommissaris de Ongenode Gast. De ring is voorzien van jaartal en kweeknummer. De Ongenode Gast heeft genoeg gezien en gehoord. Tijd om te gaan, want nog even en hij ziet ze vliegen.