eelde autocross 1 2011 eelde autocross 1 In the sportlight Autocross Eelde

EELDE-PATERSWOLDE – Komende zondag (23 augustus aanvang 12.00 uur) wordt de tweede en tevens laatste autocross van het jaar gehouden in Eelde-Paterswolde.  Op deze finaledag zullen de rijders nog een keer alles uit de kast halen, voor de felbegeerde prijzen. Ondanks de drukte van de autocrosswedstrijden in de regio zullen er in totaal honderdveertig coureurs aan de start verschijnen aan de alweer geprepareerde baan aan de Koedijk.
Het lijkt een trend, want tijdens de vorige race en voor de komende race is er opnieuw de dreiging van een natte baan.  Werd het in juni een vlekkeloze race (alleen in de eerste uren viel er regen), voorzitter Roelof Swartwolt van Stichting Autocross Eelde-Paterswolde (SAEP) is er ook niet ongerust op. “Nee hoor, er is geen reden tot paniek. We hebben een aardig droge periode gehad. Bovendien: we hadden er anders toch water op moeten spuiten, maar dat is nu niet nodig. De regen van de laatste dagen is een mooie bijkomstigheid. Bovendien: de weersverwachtingen naar het weekend toe zijn gunstig.”
Niets staat daarom een nieuw spektakelstuk in de weg.  Konden er in juni honderdzestig coureurs worden genoteerd, voor komende zondag hebben zich honderdveertig rijders ingeschreven. Het stemt Swartwolt tot tevredenheid. “Als je bedenkt dat ze aan de vele regionale races hebben meegedaan en mogelijk schade opgelopen. Dan is dit een behoorlijk aantal.”  Op het menu weer de bekende autocrosscategorieën: de Vrije Standaardklasse (de Koningsklasse), de Standaardklasse (ook bekend onder de naam Prominentenklasse, Damesklasse, Rodeoklasse en Juniorenklasse. Degene die deze wedstrijd twee keer achter elkaar heeft gewonnen mag de ‘Jille Veening-bokaal definitief in de prijzenkast zetten. In de Vrije Standaardklasse wordt apart gestreden om de Catering Vijfschaft-bokaal. Dit betreft de beide wedstrijden in juni en augustus, De coureur die de meeste punten heeft behaald dingt mee om deze prijs, terwijl het prijzengeld verhoogd is. Bij deze Koningsklasse is het ongemeen spannend. Fokko Wieringa uit Leek leidt de dans. De Leekster coureur heeft een punt voorsprong op Ronald Wekema uit Yde. Wieringa heeft 42 punten, terwijl Wekema 41 punten heeft behaald. Mark Kregel staat met 30 punten voorlopig derde en de overige rijders zitten hem weer op de hielen. “Het kan echt nog alle kanten op.”, weet Swartwolt uit ervaring.  In juni was er de primeur van de Juniorenklasse. Swartwolt kijkt uitermate tevreden terug. “Er hebben zich net zoveel rijders ingeschreven als de eerste keer. Om te beginnen is dat heel veel. Aan het eind van de dag is er de Superfinale, waarbij de winnaars van alle klassen als een soort handicap achteraan starten. Overigens in deze spectaculaire finale – met een geldprijs en beker op het spel- doen de Rodeo-deelnemers niet mee.
Wim Polling
De organisatie zal verder stilstaan bij Wim Polling die voor de laatste keer meedoet. Wim Polling, die tijdens de race in juni gewond raakte, stopt na dertig jaar. De crash – waarbij Polling inwendige kneuzingen opliep-  is een van de redenen om de autocross vaarwel te zeggen. Wim Polling is mede-oprichter van Autocross Eelde. De 49-jarige Eeldenaar begon in 1985 met racen en won vele wedstrijden en stond vaak op het podium. Het was Wim Polling die de autocross op gang hielp. Polling ging met een groepje liefhebbers overal heen en wilde de cross ook in Eelde houden. Polling begon in de gewone klasse en stapte over op de Vrije Standaard, met opgevoerde Audi’s. Polling reed zelfs nog mee met de Stockcar F1-klasse al duurde dit niet lang. Het is de man van de Vrije Standaard. “Hij wou altijd uitproberen of het sneller kon”, weet Swartwolt. Swartwolt steekt zijn waardering niet onder stoelen of banken. “Hij staat altijd klaar. Of het nu met sponsoren is, of als we materiaal nodig hebben. Hij hielp nieuwelingen op weg. Hij is heel collegiaal. Je kon altijd materiaal lenen. Hij heeft nooit echt een ongeluk gehad. De combinatie met het bedrijf en de fatale crash, het was het moment om te stoppen. Wij vinden dat wij als organisatie er aandacht aan moeten besteden. Hoe, dat zal nog een kleine verrassing blijven.”

Naam: Autocross Eelde
Organisatie: Stichting Autocross Eelde-Paterswolde
Locatie: Koedijk
Aanvang: 12.00 uur.
Entreeprijzen: Volwassenen   € 10,00, Kinderen t/m 13 jaar gratis, programmaboekje gratis, parkeren gratis.
Aanmelding: In de Juniorenklasse en Vrije Standaard is nog plaats. Coureurs dienen zich aan te melden via de website: www.autocrosseelde.nl