De Krant van Tynaarlo op zomertour: door de tuin geleid

REGIO – De redactie van de Krant van Tynaarlo gaat deze zomer op zoek naar de mooiste tuinen van de gemeente Tynaarlo. Nu alles weer volop in bloei staat en de zomer weer volop aanwezig is in Nederland mogen tuinen de aandacht krijgen die ze verdienen. Deze week de ‘Tuin van de Tijd’ van Femke van Dam die sterk de kracht van de verbeelding oproept.

Als je bij het huis aan de Paasveen 2 aankomt zie je het nog niet direct, maar eenmaal in gesprek met Femke van Dam ontdek je snel dat dit een bijzondere tuin is. De inwoonster van Bunne voltooide een opleiding ruimtelijk werk aan Kunstacademie Minerva in Groningen en inspiratie voor haar afstudeerproject landschapskunst vond ze niet ver van huis.

‘In mijn eigen tuin inderdaad. Mijn tuin is driehoekig van vorm als een staand zeil van een schip en iedereen die bezoek brengt aan mijn tuin maakt als het ware een reis door de tijd en ik hoop dat bezoekers het de moeite waard vinden. De mensen die hier reeds waren vonden het in ieder geval een bijzondere ervaring.’ In deze zomermaanden kan iedereen op de laatste zondag van de maand een kijkje ko men nemen en door het jaar heen kunnen groepen op aanvraag een bezoek brengen. De tuin die bijna 1 hectare beslaat herbergt een aantal bijzondere plekken, waarbij het gebruik van spiegelbeelden een opvallende rol vervult. Langs bomen, maar ook in de tuin zelf zorgen de spiegelbeelden voor een bijzonder spel. Het thema tijd wordt op vele manieren origineel uitgewerkt. De zonsopgang van de zonnewendes (21 juni en 21 december) zijn speciaal gemarkeerd. Onderweg passeer je ook bootvormen van allerlei materialen als voertuigen van de tijd, als citaten uit de Griekse, Egyptische en Viking mythologie als symbolen voor de overgang van dag naar nacht en van het leven naar de dood. Installaties en een filmprojectie op een uitgraving in het bodemprofiel verbeelden de geologische geschiedenis van Groningen en Drenthe. Je ziet er verwijzingen naar de geschiedenis van de Hondsrug en je ervaart er het verglijden van de tijd in spiegelstructuren.

Een bezoek aan de Tuin van de tijd is voor jong en oud de moeite waard. Er bevindt zich namelijk ook een bos dat prachtig overgaat in het mooie landschap dat naast de tuin is gelegen. ‘Ik vraag ook wel eens aan kinderen of ze het aantal boten willen tellen dat in mijn tuin verscholen ligt’, vervolgt Van Dam. Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig te geven. Je kunt ze duidelijk zien, maar kinderen fantaseren er op hun eigen manier ook wel het nodige bij en dat is hartstikke leuk natuurlijk dat kinderen zich hier het nodige verbeelden.’ Dan hebben we het nog niet eens gehad over het onderhoud van de tuin die er in deze tijd van het jaar uitstekend bij ligt. Er is altijd wel het nodige te doen, maar Van Dam en haar man vullen elkaar goed aan. ‘Mijn man en ik maken ons wel sterk voor het reguliere onderhoud van de tuin, maar we laten de natuur ook haar gang gaan. We ontdoen de tuin wel van onkruid, zorgen dat de paden in het goed bos begaanbaar blijven en we maaien het gras als het te hoog staat. We wonen hier nu 25 jaar, dus we weten zo langzamerhand wel wat de seizoenen ons brengt.’ Op de vraag in welk seizoen de tuin er het mooist bij ligt is het antwoord moeilijk te geven besluit Van Dam. ‘In de herfst kan de mist in de tuin een hele bijzondere sfeer oproepen los van de kleurenpracht, maar in deze tijd van het jaar is de tuin ook zeer zeker een aanrader als de zon er vol op staat. Mensen moeten het zelf maar eens komen ervaren, want iedereen is bij ons van harte welkom!’