VRIES – Afgelopen voorjaar bestond ‘Plaats de Wereld’ tien jaar, maar de wereld draait door. Ruim een half jaar later is de vrijwilligersorganisatie, die wordt aangestuurd Johan en Yvonne Westerhof, een groot aantal leuke activiteiten verder en voor 2023 ligt er alweer voldoende uitdaging in het verschiet.

Tijd gaat snel als het leuk is en daar weten ze bij ‘Plaats de Wereld’ alles van, want dit jaar zijn er ongekend veel mooie momenten voorbij gekomen. Momenten om met een goed gevoel aan terug te denken, want niks is te gek in Vries, iedereen is er van harte welkom en alles wordt samen gedaan. Mathilde Leonore streek in de coronatijd neer bij ‘Plaats de Wereld’ en valt er tegenwoordig niet meer weg te denken. Leonore is als kunstenaar vooral verbonden aan de workshops en de community-art projecten. ‘Vogels van Hoop’ en het levensverhalen theater zijn daarvan bij ‘Plaats de Wereld’ aansprekende voorbeelden.

‘We hebben dit jaar voldoende voorbij zien komen waarvoor het enthousiasme enorm groot was’, vertelt Mathilde. ‘Zoals het project ‘Vogels van Hoop’ dat uiteindelijk de hele wereld over ging en zelfs het landelijke journaal haalde. Ook dichterbij huis doen we ontzettend veel leuke dingen. Dit najaar ontvangen we alle brugklassen van het Dr. Nassau College Quintus uit Assen. We geven dan gastlessen rondom het thema ‘Samen sterk’.’ Leonore verzorgt die lessen, zoals ze meerdere workshops verzorgt rondom verschillende thema’s binnen ‘Plaats de wereld’. Bijvoorbeeld de workshop ‘Mexicaans schilderen’ waarbij deelnemers leerden een mooi zelfportret te maken in de stijl van de beroemde Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo. ‘Ook voor de komende periode staat er weer een aantal leuke workshops en andere activiteiten op de planning. De workshops zijn heel divers. Van schilderworkshops tot visleer looien. We hebben een uitgebreid programma die iedereen overigens kan bekijken op onze website’, vervolgt Leonore.

De activiteiten van ‘Plaats de Wereld’ laten zich zeker niet in één adem omschrijven, want ook het ‘Levensverhalen theater’ is de moeite van het ontdekken waard legt Leonore uit. ‘Eind deze maand hebben we alweer de laatste van het seizoen, maar het leuke aan deze avonden is vooral het verbindende karakter. Door te luisteren naar de verhalen van de vertellers krijg je een inkijkje in iemands leven. De verhalen zijn persoonlijk en recht uit het hart. De vertellers kunnen zich laten coachen door één van de coaches uit ons team en zo leer je als verteller hoe je op een mooie manier je verhaal kan vertellen. Het zijn bijzondere avonden om bij te wonen. Het hele jaar door zijn activiteiten gekoppeld aan een specifiek thema. De afgelopen twee jaar was dit ‘Samen Sterk’ en voor 2023 hebben we alweer een nieuw thema in gedachten, maar dat houden we nog even geheim. 2023 wordt in ieder geval een mooi jaar waarin we iedereen op een laagdrempelige wijze willen laten kennismaken met de cultuur van de wereld waarin we leven.’

‘Plaats de Wereld’ is een dynamisch jong bedrijf met veel mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. Als jij graag betekenisvol bezig bent en in teamverband de handen uit de mouwen wilt steken, zoek dan vooral contact. ‘Plaats de Wereld’ richt zich op educatie en inspiratie om samen bij te dragen aan een eerlijker en schonere wereld én op verbinding en ontmoeting. Neem voor meer informatie een kijkje op www.plaatsdewereld.nl. De medewerkers van ‘Plaats de Wereld’ heten iedereen van harte welkom!