“De wol voor de workshops komt van schapen uit de buurt.”

Afbeelding
kleintje cultuur

PATERSWOLDE - Online staan er cursussen en workshops gepland voor de komende periode bij MooiMiek in Paterswolde. Het is een creatief textielatelier gevestigd in de Notenkraker van Annemieke van den Berg van Saparoea. De eerstvolgende workshop vilten van zes februari gaat helaas niet door. “Hoogstwaarschijnlijk zullen alle cursussen niet doorgaan die gepland stonden voor de komende periode. Dat is wel zuur, want van januari tot april verdien ik normaliter de helft van mijn inkomen met mijn cursussen en lessen. Recht op compensatie heb ik niet. Ik heb het geluk dat ik een partner heb die een goede baan heeft. Gelukkig heb ik vorig jaar een goed jaar gehad, ondanks corona. Maar dit jaar is daarentegen weer desastreus begonnen. Hopelijk kan ik de schade straks inhalen. Want online cursussen geven doe ik niet echt. Ik heb het wel geprobeerd, maar dat loopt nog niet helemaal. En ik snap het ook wel want een online cursus haalt het niet bij het live gebeuren. Ongeveer 99 procent van mijn cursisten is vrouw en ze komen normaal gesproken een hele ochtend of middag om te leren vilten of voor naailessen. Je moet de materialen kunnen voelen en met je handen bezig zijn, maar de gezelligheid die daarbij hoort die kun je online niet nabootsen. Ik mis dat contact met de mensen ook het meeste. Ik verkoop wel pakketten zodat mensen in ieder geval thuis bezig kunnen zijn.”

Sinds 2012 heeft Annemieke het roer omgegooid. Annemieke: “Ik heb altijd in de ICT gewerkt bij grote multinationals, maar ik wou niet meer de hele dag achter de computer zitten. Ik wilde bewegen en met mensen in contact zijn, dat is de reden voor deze ommezwaai. Voor die tijd was ik bezig met textiel in de avonduren, maar op een gegeven moment worden de avonden te kort en werd ik zelf te moe om beiden te kunnen volhouden. Toen moest ik een keuze maken. Ik noem mijzelf tegenwoordig een zelfstandige activiteitenbegeleider met een passie voor textiel. Van september tot april geef ik de meeste naailessen  in mijn atelier en van april tot september houd ik mij het meeste bezig met vilten.”


De naailessen geeft Annemiek voor alle leeftijden. “Oudere mensen kregen naailessen op school, dus zij volgen die cursussen niet persé. De jongere generaties hebben echter geen naaicursussen op school gekregen, maar willen het wel graag leren. Dus vooral veel jongere generaties komen naaicursussen volgen. De viltworkshops zijn heel divers. Er komen vaak  textiel fanaten op af die nieuwe technieken willen leren. Vilt wordt namelijk gemaakt van wol. Wol heeft de eigenschap te gaan krimpen door water en zeep en wrijving. Dus vilt is eigenlijk gekrompen wol en dat geeft extra stevigheid. In de workshops maak ik van alles met vilt: poefs, schilderijen, knuffelbeesten en zelfs vloerkleden. Er is zoveel mee te maken. Vilt past ook wel heel goed in Drenthe met al die schapen. ik heb een fascinatie met het materiaal, wol is lekker warm en zelfs mijn dikke bos krullen op mijn hoofd lijkt soms ook wel een beetje op een schaapje,” lacht Annemieke vrolijk.


In het atelier van MooiMiek zijn duurzaamheid, hergebruik en recycling erg belangrijk. Annemieke: “ Er is heel veel materiaal en als je steeds nieuwe dingen maakt dan kost dat onnodig extra veel energie, dus kun je beter spullen hergebruiken. Zo heb je geen onnodige productie of transportkosten omdat het uit de buurt komt. Het wol van mijn workshops komt van schapen hier uit de buurt bijvoorbeeld en ik maak van oude dekens jassen en maak tassen van oude spijkerbroeken.”


Annemiek vertelt verder, “Mijn plannen voor de toekomst zijn dat ik naast dit atelier ook een stoffenwinkel ga beginnen, de winkel gaat 17 februari online op verkniptstoffen.nl . De VOF is opgericht en ik ben nu bezig de webshop af te maken, dat houd ik als lichtpunt aan mijn horizon. Iets om naar uit te kijken. Al zal het anders gaan dan ik eerder had bedacht. Ik had namelijk een investeringsplan gemaakt om het bij elkaar te werken, maar moet even kijken hoe ik dat nu ga aanpakken. Die website voor de stoffenwinkel wordt een mobiele etalage. Zodat mensen de materialen uit kunnen zoeken met mijn advies erbij. Er zullen alleen stoffen uit Europa verkocht worden in verband met de duurzaamheid. Mijn voorraad is vanochtend al binnen gekomen, die had ik in december besteld net voor de lockdown. Hoe dan ook laat ik me door de lockdown niet uit de weg slaan. Dan moet het maar gaan zoals het gaat.”

UIT DE KRANT

Lees ook