DONDEREN – Verstopt in de Donderse weilanden vond ook dit jaar weer Donderslag plaats. Een twee-daags festival dat bol staat van muzikale optredens, op een charmante locatie in het dorp. Organisator Herman Geerts liep als een heuse gastheer rond: met een hoge hoed op deelde hij sigaartjes uit. Dit is al de dertiende editie van het evenement, dat door de jaren heen steeds steviger op ’s lands festivalkaart staat. De vrijdag was redelijk rustig, maar op de zaterdag een stuk drukker. Beide dagen was de sfeer zeer goed. Beveiliger Hjalmar Brink: “Ik hoef eigenlijk niets te doen. Het is hier hartstikke gezellig.”

Een grote groep trouwe donderslagfans luisterde ook dit jaar weer naar de uiteenlopende optredens. Op de vrijdag werd Donderslag omgetoverd tot Woodstock. Zowel medewerkers als bezoekers liepen rond als hippies en ‘ The Woodstock Tribute Band’ zorgde voor dat echte Woodstock geluid. De zangeres scoorde vooral goed met nummers van Janis Joplin, Jefferson Airplane en Santana. Er werd veel ‘peace’ geroepen. Het enige wat onbrak waren de toch echt bij Woodstock horende joints. Dat onderdeel past toch wat minder bij het Donderslag publiek.

Op de zaterdag was het wat drukker. Geerts: “Mensen kiezen tegenwoordig meer. Of je gaat de vrijdag, of de zaterdag. Voor de vrijdag hadden we op iets meer publiek gehoopt.” Of dat te maken had met het muzikale programma is moeilijk te zeggen. Feit is dat er op de zaterdag top bands op de planken stonden, zoals de Status Quo-Reviaval-Band ‘Piledriver’. De uit Duitsland afkomstige band deed Donderen schudden op haar grondvesten. Lokale muziek was er ook. Zo was er Ricky REHAB, winnaar van de Drentse Popprijs. Zij brachten knallende drums en catchy melodieën ten gehore.

Naast de muziek had Donderslag nog een andere succesfactor: de vele vrijwilligers die achter de bar stonden, op de parkeerplaats of als beveiliger werkten. Voornamelijk jongeren uit de omgeving lieten zien niet bang te zijn om de handen uit de mouwen te steken. Al deze ingrediënten maakten het festival weer tot een succes.

 

donderen donderslag 2