“We hebben heel mooi afscheid genomen”

OUDEMOLEN – Al vanaf de meivakantie is de Meester Croneschool bezig met een aantal activiteiten om alle betrokkenen in staat te stellen afscheid te nemen van de school. Afgelopen vrijdag was het dan zover, toen trok locatiecoördinator Aleid Saaltink de deur definitief achter zich dicht. Een pijnlijk moment, maar onomkeerbaar.

Met het sluiten van de school gaat een grote stuk historie verloren. Het dorp Oudemolen kent al sinds 1880 een school, die eerst was gevestigd op het kruispunt links van de weg richting Gasteren, waar meester Crone hoofdonderwijzer werd. Nadat er in 1955 een nieuwe school op de huidige locatie werd gebouwd, kreeg de school de titel Meester Croneschool. Tot afgelopen vrijdag dus, toen de medewerkers de deur voor de laatste keer achter zich dicht trokken. “Het is heel dubbel”, verwoordt Saaltink de emoties. “We hebben een aantal maanden richting dit afscheid toegewerkt, maar we hebben heel mooi afscheid genomen. Emotioneel is het bij zulke momenten altijd. We zijn geëindigd met twaalf kinderen en het voelt dan als een soort familie. De kinderen zijn echter goed voorbereid op hun toekomst en we hebben ze een aantal tools meegegeven. Zo hebben de twee jongens van groep acht bijvoorbeeld een ‘overlevingspakket’ meegegeven voor de overstap naar hun nieuwe school.”

Saaltink was zelf vier jaar actief binnen de Meester Croneschool en zag het gaandeweg minder worden. “Toen ik hier begon had ik eigenlijk helemaal nog niet het idee dat we richting het einde toe zouden werken. Ik weet nog wel het moment, zo’n tweeënhalf jaar geleden, toen ik in de auto zat en me besefte dat we toch wel erg weinig leerlingen hadden in het volgende jaar. Vanaf dat moment is dat besef er bij mij echt gekomen.”

De schoolleiding besloot de kinderen zorgvuldig voor te bereiden op het naderende einde. “We hebben ze het verteld, maar hebben besloten het er daarna niet over te willen hebben. Kinderen werden daar namelijk wat triest van. Vanaf de meivakantie hebben we het traject in gang gezet en op deze manier konden we heel mooi afscheid nemen van de school. Voor mezelf vind ik het natuurlijk ook jammer, maar een leerkracht die hier al meer dan tien jaar werkt, Marian Schepers, had aanmerkelijk meer moeite met het besluit. Zij heeft hier natuurlijk jarenlang met heel veel ziel en zaligheid gewerkt.”

De deur ging afgelopen vrijdag om exact 12.47 uur dicht. Schepers gaf te kennen de saamhorigheid te zullen missen. “Het was hier verrekte mooi”, aldus Marian Schepers bij het allerlaatste afscheid van de Meester Croneschool.

 

Laatste Moemnt Mr Croneschool