ZUIDLAREN – Marlinda Eshuis geeft creatieve workshops in Zuidlaren, voor kinderen en volwassenen van 12 jaar tot 80 jaar. Waar ze bekend om staat zijn de workshops dikke dames schilderen. “Dat was twee jaar geleden ontzettend populair, maar inmiddels is de hype voorbij en schilderen mensen nu liever blije dieren in allerlei vrolijke kleuren,” vertelt Marlinde.

Marlinda kreeg creativiteit met de paplepel ingegoten. Maar toen zij haar kinderen kreeg was daar vervolgens niet veel tijd voor. Ze werkte in een bouwmarkt en voedde haar kinderen op. “Toen de kinderen eenmaal uit huis waren, 25 jaar later, begon het te borrelen en ben ik het weer gaan oppakken. Wervelwinden van ideeën. Dan moet ik er echt voor gaan zitten om al die ideeën uit te voeren, het ene idee pakt uit dan het andere,” vertelt Marlinda.

Zo is zij op het idee gekomen om workshops te gaan geven een aantal jaren geleden. Het is uit hobby geboren, maar inmiddels is het een echt bedrijf geworden. “Eigenlijk doe ik alles op creatief vlak, van schilderen, foto’s bedrukken op houtpanelen tot beeldjes maken van klei. In mijn schilderworkshops is er een boek met verschillende soorten schilderijen om na te maken. Mensen mogen er één uit kiezen en dan zet ik de groffe lijnen op papier. Sommige mensen noemen het inkleuren, maar het is wel moeilijker dan dat hoor. Met die groffe lijnen help ik vooral beginners op weg. Met verf schilderen is namelijk heel wat anders dan met potlood iets tekenen. Toen ik startte was er enorm veel vraag naar het schilderen van dikke dames, dag in dag uit. Inmiddels schilderen mensen nu veel vaker blije dieren in blije kleuren, vooral kikkers, varkens en koeien.”

Maar schilderen is niet het enige wat Marlinda doet, ze heeft ook andere soorten workshops. Ik heb verschillende workshops zoals tekstborden schilderen, zoals voor een menu bijvoorbeeld of een mooi gedicht om op te hangen. Een workshop om foto’s op houtpanelen over te brengen, dat doen we dan met bepaalde lijm techniek. De mensen mailen 2 foto’s naar mij. Op die manier is er al één klaar wanneer ze aankomen en de andere maken ze zelf. Dat heeft te maken met de droogtijd.  Maar ik heb ook workshops kleien. De basis is gemaakt van piepschuimballen, anders duurt het echt heel lang voordat het gedroogd is. De mensen gaan naar huis met een echt zelfgemaakt, geverfd beeldje aan het einde van de avond. Mijn nieuwste workshops gaan over boekvouwkunst en silhouet schilderen,” vertelt Marlinda enthousiast.

“Helaas is er door corona veel verandert, ik mag maximaal twee personen in een workshop hebben op het moment. Voor corona konden er twaalf personen tegelijk een workshop volgen. Soms gaf ik ook samen met mijn dochter op locatie workshops. Na de maatregelen konden er acht mensen in mijn workshopruimte, zo had iedereen voldoende ruimte en ventilatie. Maar zelfs dat mag nu niet meer tijdens deze Lockdown. Nu mag ik maximaal twee mensen tegelijk een workshop geven. En zelfs dan bellen mensen vaak af, maar daar heb ik begrip voor. Het is een rare tijd en mensen durven niet hun huis uit. Ondertussen loop ik daardoor wel 50% van mijn omzet mis. Het is anders dan tijdens de eerste Lockdown, nu zie ik geen einde in zicht. Toen dacht ik een paar weken dicht te gaan en dat daarna alles weer normaal zou worden. Ik hoop maar dat de vaccinaties een einde brengen aan deze vervelende periode.

Ondertussen vermaak ik mij gelukkig wel, inmiddels maak ik gepersonaliseerde cadeautjes. Ik schilder geboortekaartjes op stoeltjes, meetlatten en maak tegenwoordig zelfs mondkapjes. Meer informatie is te vinden op www.workshopsmetmarlinda.nl .