ZUIDLAREN – Toneelgroep Ons Genoegen uit Zuidlaren bracht afgelopen zaterdag in De Gouden Leeuw de jaarlijkse uitvoering ten tonele. ’n Misreken heette het stuk dat werd opgevoerd voor een goed gevulde zaal. ,,Het was een geslaagde avond. We hebben veel positieve reacties gehad”, vertelt Erik Venema van Ons Genoegen.

’n Misreken vertelt het verhaal van een dokter die op kosten van de patiënten een maandje op vakantie gaat. Zijn buurman en boekhouder Jan van Dalen besluit uit wraak zijn woning te verhuren aan een stel toeristen. Maar dan komt de dochter des huizes onverwachts thuis met haar nieuwe vriend en zijn de rapen gaar. De boekhouder gaat diep door het stof en moet de situatie weer recht zien te breien. Dit leidt tot dolkomische situaties. ,,Uiteindelijk komt het wel weer goed”, vertelt Erik Venema die de rol van de boekhouder speelt.

Het stuk komt uit een toneelbundel en is oorspronkelijk geschreven door de gerenommeerde toneelschrijver Hans van Wijngaarden. ,,Het stuk is vertaald naar het plaatselijk dialect. Als geboren Zuidlaarder vind ik dat erg leuk”.

Venema is al tien jaar aangesloten bij toneelvereniging Ons Genoegen. De oorsprong ervan blijkt niet in Zuidlaren te liggen, maar in Schuilingsoord, een voormalig dorpje in de oude gemeente Zuidlaren. ,,Inmiddels is Schuilingsoord opgeslokt door Zuidlaren”.

Zenuwachtigwas Venema niet. ,,Alleen wat gezonde toneelspanning. Het was echt een avondjeuit voor de bezoekers, echt heel gezellig. Wij zijn één van de weinigeamateurverenigingen in Noord-Nederland die elk jaar nog (bijna) volle zalentrekt”. De toneelvereniging voert vooral lichtere kost op. ,,Voor hetzwaardere, serieuze toneel moet je naar het theater”.