DONDEREN – Na twee lange coronajaren staat dan eindelijk de 20ste editie van Donderslag voor de deur! Het belooft weer een mooi feest te worden met artiesten zoals De Wildcard Dukes Experience, Great Queen Rats, Temporary Madness en Mag Het Wat Zachter. Herman Geerts, voorzitter van het festival en de stichting kan niet wachten en vertelt vol enthousiasme over de geschiedenis van het festival dat inmiddels een begrip is geworden in Donderen. Hij vertelt uiteraard ook wat de festivalgangers 9 september te wachten staat.

Donderslag zal voor de meesten een bekend begrip zijn. ‘Het is een kleinschalig, gezellig en kwalitatief sterke muzikale happening,’ vertelt Herman Geerts. ‘Dit jaar staat de 20ste editie op de planning. Deze wilden we al eerder op poten zetten, maar helaas had corona roet in het eten gegooid. Veel festivals en verenigingen zijn gestopt of gekrompen door het virus. Gelukkig heeft Donderslag daar geen last van gehad, we hebben nog steeds een mooie groep vrijwilligers en zijn voorzichtig weer gaan kijken om het op te zetten. De vrijwilligers staan elk jaar weer klaar, door hen kunnen we Donderslag draaiende houden.’ Het festival is in 1997 opgericht door een groep vrienden, waaronder de zoon van Geerts. ‘De eerste bijeenkomst was in een kroeg bij ons in het dorp. Na een kleine pauze is besloten om het structureel te gaan organiseren. Door mijn zoon raakte ik ook betrokken. Het begon op het weiland bij ons achter het huis. Ons huis is al die jaren eigenlijk onderdeel geweest van het feest. Na de taakverdeling en de barbecue wordt ook de traditionele Donderduik bij ons in het zwembad gedaan. Het festival zelf schuiven we dit jaar een paar weilanden op, het is bijna dezelfde locatie. Het blijft wel kleinschalig, dat is onderdeel van de charme. We gebruiken voornamelijk een andere locatie om wat meer ruimte te hebben voor de toiletten en de catering. We hebben zo’n twee hectare tot onze beschikking, maar gebruiken ongeveer een kwart. Meestal komen er op de vrijdag zo’n 300 mensen en op de zaterdag zo’n 400. Dit gaat altijd zonder problemen. Er heerst gewoon een hele gemoedelijks sfeer. We zijn het kleinste en gezelligste festival van het Noorden en misschien wel van heel Nederland. Bij de eerste groep van het festival zat ook veel talent qua licht en geluid. Die jongens worden na elke editie weer door bands gevraagd om voor hen de techniek te doen.’

De gemoedelijke sfeer vergelijkt Geerts met een reünie. ‘Zo’n 60 à 70 procent van de bezoekers is terugkomend publiek. Door de sfeer voelen nieuwkomers zich ook snel thuis en komen ze vaak weer terug. We hebben ook tien jaar dezelfde tent gebruikt. Die houden we er natuurlijk deze editie ook weer in. Hij is groot en circusachtig, prachtig voor de sfeer. De bezoekers zijn alle soorten mensen. Vaak zijn het mensen die alleen naar Donderslag gaan, niet naar andere festivals. Ik loop dan graag een rondje over het terrein en schudt de handen van de mensen die ik tegenkom, dat zijn veel bekenden. Onze oudste bezoeker was 92 jaar. Prachtig. Het kwam goed uit dat de muziek dat jaar een beetje hard stond, hij was toch een beetje doof,’ lacht de voorzitter.

Kenmerkend voor Donderslag zijn haar retro- en tributebands. ‘We vinden het leuk om beginnende bands te laten spelen en retrobands. Een tributeband mag ook fouten maken, dat hoort erbij. We hebben wel beginnende bandjes gehad die nu behoorlijk duur zijn om te boeken. De bands kwamen overal vandaan, bijvoorbeeld Duitsland of Hongarije. Er wordt voornamelijk naar artiesten gezocht die passen en leuk gevonden worden door zowel het bestaand als het aankomend publiek. We hebben bijvoorbeeld wel eens enquêtes uitgedeeld om achter de wensen van het publiek te komen. Retromuziek is leuk voor velen. Je gaat een beetje terug in de tijd en iedereen kan het meezingen, zowel jong als oud. Sommige vrijwilligers zijn jonger dan de retrobands die komen spelen. We hebben wel tributes gehad zoals AC/DC, Anouk, Creedence Clearwater Revival, Golden Earring en Queen. Ik herinner me dat we zo’n vijftien jaar geleden het verzoek kregen om een punkband te boeken. Dat is niet mijn smaak muziek, maar het was vreselijk leuk. Er werd veel geheadbangd en de jongens waren ook enorm aardig. Je komt muziek tegen waar je misschien geen cd van zal kopen, maar wel van kunt genieten. Je geniet niet van de bekendheid van de artiest, maar echt van de muziek zelf. Als je om je heen kijkt zie je dat het de mensen pakt. Het gevoel van de vriendengroep die samen naar muziek luistert is blijven hangen.’ Dit jaar staat er onder andere ook een tribute van The Golden Earring en Queen op de planning. ‘Na twee jaar niks te kunnen, konden we dit jaar iets groter uitpakken. De Queen tributeband komt helemaal uit Italië. We kregen ze aanbevolen, dus ik ben erg benieuwd. Ik kijk ook uit naar Mag Het Wat Zachter. Ze zijn een groep met elf leden, waarvan negen uitvoerend. Ik verwacht dat het hele publiek mee zal dansen!’

De tickets gaan maandag 1 augustus in verkoop. ‘Ik weet nog dat het festival in het begin helemaal gratis was en je een pilsje voor een gulden kon bestellen. De eisen voor een festival nemen elk jaar toe, bijvoorbeeld door beveiligingseisen en een calamiteitenplan. Natuurlijk is dat ook goed, want het dwingt je om professioneler te worden. We hebben een enthousiast bestuur van zo’n dertig man. Zolang zij tevreden zijn, ben ik dat ook en blijf ik voorzitter van zowel de stichting als het festival. Behalve de vrijwilligers wordt het festival ook gedragen door De Vrienden van Donderslag. Die doneren jaarlijks een bedrag en krijgen daar een vip-kaartje voor terug. We kunnen natuurlijk altijd nieuwe donateurs gebruiken.’ Het begin van het de organisatie begint al in december. Aan alles is te merken dat Geerts alweer enorm veel zin heeft in de komende editie. Kom zeker kijken, dit wil je niet missen.