“Vooral nu wil je er zijn voor andere mensen, dat merk ik ook aan anderen”

VRIES – De gehele maand april organiseren locaties van SKID kinderopvang, KDV ’t Kiekgat en BSO ’t Bunderbos Holtenhoek uit Vries, een inzamelingsactie voor de kinderen van de voedselbank in Zuidlaren. Op deze twee locaties kunnen luiers, groente- en fruitpotjes, babyshampoo of badschuim en boodschappen die lang houdbaar zijn, gedoneerd worden.

SKID heeft 26 locaties in de kop van Drenthe, dat wil zeggen meerdere locaties in dorpen, daarom bundelen diverse locaties per dorp hun krachten om voedsel in te zamelen. Elke maand is een ander dorp aan de beurt en zet de voedselactie voor kinderen voort. SKID locaties in Eelde-Paterswolde, Zuidlaren en Eelderwolde hebben in januari, februari en maart  voedsel ingezameld voor de voedselbank en in de maand april is Vries aan de beurt.

“Je krijgt nu een beetje een concurrentie strijd”, zegt Roelien Martens kinderopvangmedewerker en coördinator voor de voedselactie op de kinderopvang. “In januari had de eerste kinderopvang een tafel vol producten, de laatste had twee tafels vol met voedsel en producten voor de voedselbank en wij doen er nu alles aan om dat te overtreffen.” Haar collega Mirjam Kuipers BSO medewerker en coördinator voor de voedselactie op de BSO haakt in, “We hebben folders gemaakt, delen de actie op onze social media en proberen het te delen met andere media van het dorp. Ook hebben we de basisscholen in Vries een mail gestuurd. Om er zeker van te zijn dat de ouders echt allemaal de mededeling meekrijgen, sta ik ook te flyeren op het schoolplein.” Dat doet Roelien wanneer zij de kinderen ophaalt voor de BSO. “Soms hoor ik iemand op het schoolplein dan zeggen: ‘Maar die heb ik toch al gehad op de mail?’, maar ik wil er liever iemand een keer extra aan herinneren, dan dat het vergeten wordt!”

De twee dames merken dat de mensen enthousiast zijn over de actie. “Vooral nu wil je er zijn voor andere mensen, dat merk ik ook aan anderen”, zegt Mirjam. “Ik hoorde trouwens dat het tijdens de pandemie makkelijker is voor mensen die bij de voedselbank lopen om nee te zeggen tegen hun kinderen. Want als ze nu niet naar een feestje kunnen of niet naar paardrijden, dan kunnen ze de schuld geven aan de pandemie”, zegt Roelien, “Maar het blijft treurig. Toen ik  de kinderen op de BSO moest uitleggen waarom we deze actie doen, waren de kinderen enorm verbaasd. Ze hadden er nog nooit bij stil gestaan dat dat mogelijk is, dat er niet genoeg geld is om elke dag te eten. De reacties van de kinderen waren trouwens erg lief, ze wilden meteen speelgoed geven.” De tv-reclame voor de voedselbank, waar het jongetje aangeeft dat hij niet naar een feestje kon omdat er geen geld voor is, is volgens beide dames ook een eyeopener voor kinderen. Sinds er over gesproken is, komen kinderen oplossingen aandragen voor het jongetje van de reclame. Zoals: “Kunnen de andere ouders dan niet wat geld geven?”

Ondertussen komen er ook vragen van ouders binnen, vertellen de dames. Die vragen zijn soms heel specifiek. “Welke maat luiers hebben jullie nodig. Of hoeveel dozen luiers zijn er nodig?” Maar dat maakt helemaal niet uit. “We zijn blij met wat iemand kan missen. De ene persoon heeft nog een stapel luiers over thuis, maar we hebben ook andere mensen die echt met tasjes producten aankomen, die ze speciaal voor de actie hebben gekocht. We zijn enorm blij dat iedereen de actie een warm hart toedraagt.” De hele maand april kunnen voedsel en babyspullen gedoneerd worden bij de SKID locaties in Vries. Houd deze actie overigens het hele jaar in de smiezen, want maandelijks verplaatst hij naar een ander dorp in gemeente Tynaarlo.