"Mensen zoeken meer dan het oppervlakkige leven"

EELDE-PATERSWOLDE – Met een verhalenkaravaan op 20 maart is de actie ‘Dorp vol verhalen’ gestart. Het initiatief is omarmd door de bevolking van Eelde. "Mensen willen wel uit hun schulp kruipen en hun verhaal vertellen. Er is hang naar verbondenheid", heeft voorzitter Henk Hoogers van de Stichting ‘Dorp vol verhalen’ ondervonden.

‘Ontmoetingen rondom verhalen’ is het motto. Het idee is afkomstig van dominee Kaj van der Plas. "Maar het heeft niets met de kerk te maken", wil Hoogers benadrukken. "Het gaat om samenwerking tussen verschillende bevolkingsgroepen. Van der Plas heeft ervaring als dominee, maar is ook gek op verhalen. De achterliggende gedachte is dat mensen te veel naast elkaar leven. Soms weet men niet dat de buurman in een band speelt. Vroeger had je alles bij elkaar. Alle vriendjes waren op straat. Dat kan niet meer, door al die auto’s. De materiële omstandigheden- computerspelletjes- zijn ook verleidelijk. Wij moesten onze eigen spelletjes bedenken. Toch is er een kentering gaande. Er is hang naar verbondenheid; naar het sociale leven. Mensen zoeken meer dan het oppervlakkige. Een verhaal is een bindend element. In Eelde gebeurt veel. Maar het zijn op zichzelf staande activiteiten. Het doel is mensen in contact te brengen. Mensen van verschillende leeftijden en leefstijlen. We proberen door de hele bevolking heen vertellers te krijgen. We hebben een vertelcursus aangeboden, waarvoor zich tien mensen hebben opgegeven. Het initiatief is enthousiast ontvangen. Zelfs bescheiden mensen, die we stimuleren door te vertellen, overstijgen zichzelf. Mensen kruipen uit hun schulp. We zijn bezig met verschillende projecten. Zo hebben we de scholen benaderd en wat blijkt: iedereen doet mee. Voor de scholen hebben we het thema ‘Als ik groen was’ bedacht. Elk kind uit groep 7 mag daar zijn invulling aan geven. Je staat versteld, welke mooie verhalen er loskwamen. De drie beste verhalen mogen voorgelezen worden op andere scholen. Ook kunstgroep ‘Van Ty naar lo’ is betrokken. Samen met een kunstenaar gaan kinderen iets maken. En ‘Ol Eel’ is ook nauw verbonden aan verhalen. Op 22 plekken in het dorp, van Terborch tot het vliegveld, worden historische beelden getoond. Over wat er heeft plaatsgevonden. Door middel van de ‘QR code’ kun je met je ‘smartphone’ (zo’n handige moderne ‘veegtelefoon’ met ongekende mogelijkheden op gebied van beelden) heel veel informatie krijgen van zo’n plek. Ook worden ‘ouden van dagen’ ingeschakeld. Door ze te laten vertellen over ’toen ik 12 was’, want dat is de leeftijdsgrens voor kinderen. Over wat zij beleefden als puber. Elke maand hebben we een activiteit. Eerstkomend evenement is de ‘voorleesmarathon’. Daarbij moet je denken aan kinderen die voorlezen in het bejaardentehuis".

"Het doel is: bekendheid te geven wat er in het dorp speelt en dat mensen met elkaar bezig zijn. En het heeft effect. Het heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat muziekdocent Anneke Jager de diverse bands bij elkaar heeft gekregen en dat er een ‘Koepeltjesfestival’ komt. Dit festival bestaat niet alleen uit verhalen, maar ook muziek. Een open podium. De opbrengst wordt gestoken in het herstel van de muziekkoepel, zodat er weer jaarlijks een evenement georganiseerd kan worden. Dat is ook wat we willen bereiken. Dit project loopt een jaar en dan heft de stichting zich weer op. We hopen dat activiteiten aanslaan, zodat het door kan gaan". Hoogers, voorzitter van de stichting ("er moet één voorzitter zijn") is bestuurlijk aangelegd en komt uit het management van het onderwijs. "Ik ben meer van het regelen en stimuleren. Het spreekt mij aan. Wat mijn verhaal is? Dat is een onuitputtelijk verhaal. Ik ben al dertig jaar bezig met deze boerderij. Mijn leven is een verhaal. Wij zijn in familiekring ooit begonnen met een familiekrant. Toen ik daar eens voor schreef vroegen ze: ga door. De kleinkinderen zijn ook geïnteresseerd in de verhalen van opa. Voor de meesten is het verlangen naar wat geweest is. Het roept herinneringen op". Dan komen de verhalen ook bij Hoogers los, als we het over commercie en sport hebben. Dat alles geprogrammeerd is. Dat stadions modern moeten zijn. Zo is er het plan om de vandaag 75-jarige voetbaltempel ‘De Kuip’ af te breken. "Ik heb veel gesport. Volleybal op hoog niveau deden we gewoon in de Korenbeurs in Groningen. Dat merkte ik een keer toen ik thuis kwam en een erwt in mijn schoenen vond". Dát soort verhalen dus.Hoogers Paterswolde