‘Het is een plek waar mensen elkaar treffen, waar verbindingen ontstaan’

VRIES – Vrijdag 28 mei deed Plaats de Wereld mee aan NL-doet. Dit is de grootste vrijwilligersactie van ons land, georganiseerd door het Oranje Fonds. Tijdens NL-doet steken mensen in het hele land de handen uit de mouwen bij maatschappelijke organisaties. Bij Plaats de Wereld zetten 10 vrijwilligers zich in om een bloemenpluktuin aan te leggen in de dorpstuin en in een oude boot een insectenhotel te bouwen.

Plaats de Wereld is 10 jaar geleden begonnen als educatief activiteitencentrum in het hart van Vries waar ontmoeting en inspiratie over een leefstijl dicht bij de natuur en de veelkleurige wereld centraal staat. Rondom het gebouw ligt de educatieve dorpstuin waar groente, fruit en kruiden worden verbouwd.

“De dorpstuin wordt iedere week op verschillende dagdelen bewerkt door vrijwilligers, maar grote klussen blijven vaak liggen, aldus Johan Westerhof, eigenaar van het centrum, “geweldig hoe tijdens NL-doet in een dag een heleboel werk kan worden verzet.” Een groep collega’s van online marketingbureau Pienter en een aantal anderen hadden zich via de landelijke website van het Oranjefonds aangemeld voor de NL-doet-activiteit bij Plaats de Wereld. Ze waren flink fanatiek, waarbij een oude roeiboot een nieuwe bestemming kreeg als insectenhotel, goed voor de biodiversiteit. De tuin werd verder uitgebreid met een bloemenpluktuin waar over een paar maanden natuurlijk geteelde, onbespoten bloemen geplukt kunnen worden.

Michel Gort van marketingbureau Pienter bedacht met zijn collega’s om dit jaar in coronatijd eens iets maatschappelijks te doen voor anderen. “Het was voor ons ook een zwaar jaar en wat is het dan fijn om met een deel van je collega’s lekker buiten bezig te zijn. Even weg achter dat beeldscherm tijdens deze prachtige lentedag.” In de middag zou de rest van het bedrijf aansluiten om vervolg te geven aan deze teamdag.

Johan laat weten dat er met de uitbreiding van de tuin zijn meer vrijwilligers nodig zijn, zowel mensen met ervaring en groene vingers als beginnende tuiniers. “Het is een plek waar mensen elkaar treffen, waar verbindingen ontstaan, want wij geloven dat iedereen iemand anders kan inspireren.” Geïnteresseerden kunnen zich melden via info@plaatsdewereld.nl of 0592-795340. “Het wachten is nu op groeizaam weer!”, sluit Johan af.


De dorpstuin én de atelierwinkel zijn open voor publiek van maandag tot vrijdag van 9.00 – 17.00 uur en op zaterdagmiddag van 13.00 – 16.00 uur en is te vinden aan Domnies Pattie tegenover de dorpskerk achter het café. Meer info: www.plaatsdewereld.nl