ZEIJEN – De Zeijerstrubbenloop is op zondag 21 september onderdeel van het initiatief van Drenthe Beweegt om met alle wandelaars, nordic walkers en hardlopers gezamenlijk tien miljoen meters in de provincie Drenthe af te leggen. Nadat Leo Babtist van de Rabocup Noord-Drenthe gevraagd was om medewerking aan het gebeuren te verlenen, ging hij in overleg met de organisatie van de Zeijer Strubbenloop en de gemeente Tynaarlo. Die reageerden positief en op deze manier hoopt Zeijen een bijdrage te leveren aan de poging van Drenthe Beweegt.

“Wij zijn zo’n twee weken geleden benaderd met deze vraag”, aldus Babtist. “Drenthe Beweegt is eigenlijk een vervolg op het traject wat is ingezet om de Olympische Spelen 2028 naar Nederland te halen. De provinciale organisatie Drenthe Beweegt heeft dit alternatieve plan gelanceerd om bewegen in onze provincie te promoten en dat sluit aan bij de doelstelling van Rabocup Noord-Drenthe en de gemeente Tynaarlo. Vandaar dat deze partijen ook positief gereageerd hebben en hebben aangegeven hieraan te willen meewerken.”

De organisatie van Drenthe Beweegt heeft 21 september als streefdatum in de agenda gezet en dat bleek voor Rabocup Noord-Drenthe een klein issue. Die dag staat namelijk de Zeijer Strubbenloop gepland en Babtist en consorten moesten daarover wel met de plaatselijke organisatie in conclaaf. “Ook daar werd het echter positief opgepakt en de organisatie van de Zeijer Strubbenloop gaat nu in samenwerking met de gemeente Tynaarlo het hele gebeuren in elkaar zetten. Wij als Rabocup Noord-Drenthe faciliteren slechts.”

Jantinus Ruinemans, penningmeester van de Zeijer Strubbenloop, is eveneens verguld met de extra waarde van deze editie van het loopevenement. “Het valt toevallig samen met de actie die de Provincie Drenthe heeft opgezet en waarbij de gemeente Tynaarlo zich heeft afgevraagd wat zij daarin konden betekenen. Op deze manier krijgen we gelijk een mooi aantal lopers bij elkaar die hun steentje kunnen bijdragen aan de doelstelling om tien miljoen meters te lopen.” De beheerder van de geldkist denkt niet dat het qua organisatie veel extra werk zal vergen, al zullen er op bepaalde momenten extra inspanningen moeten worden verricht. “We zullen wat extra PR moeten verzorgen en regelmatig met de gemeente Tynaarlo over de voortgang in gesprek treden. Verder gaan we buitenom de loop zelf een wandelgelegenheid aanbieden en dat waren we aanvankelijk niet van plan. Het geeft een hele mooie impuls aan de Zeijer Strubbenloop.”

De penningmeester is sowieso tevreden over de samenwerking die is ontstaan door het opzetten van de Rabocup Noord-Drenthe. “Het is een initiatief wat is ontstaan in Zeijen en waar Vries, Annerveenschekanaal en de andere dorpen zich aan toevoegden. Ook in Eelde is men weer enthousiast geworden en dat dorp heeft ook weer een loop. In het verleden organiseerden deze dorpen een loop voor honderd man en sinds de opzet van de Rabocup Noord-Drenthe zie je dat de aantallen aardig zijn toegenomen. Normaal deden er bij ons zo’n vijftig tot honderd lopers mee en sinds we onderdeel zijn van de Rabocup verwachten we toch 175 tot 225 lopers te trekken. Dat hangt natuurlijk wel van het weer af. We hebben er in elk geval veel zin in!”

 

Vriezerpost-week33-P21.pdf - Adobe Acrobat Pro