‘De vonk sloeg over op de kermis’

VRIES – Hoewel ze beide geen kermisliefhebbers waren, leerden Jan Wiechers en Janny van der Zwaag elkaar in 1953 kennen op de kermis in Bareveld. Op dat moment was Jan als dienstplichtig militair gelegerd in Hooghalen. Twee jaar na de oorlog was Jan begonnen op de ambachtsschool in Veendam en doorgegroeid bij het PBNA. Hij ging als 17-jarige aan het werk. Eerst bij de WAPROG als opzichter/tekenaar, daarnaast volgde hij een studie PBNA burger bouwkunde (gelijk aan HTS). 

Janny moest indertijd voor haar MULO-examen van Stadskanaal naar Assen. Ze werden met een bus vervoerd en omdat ze direct de uitslag kregen, had ze een duif van de buurman meegenomen. In een doosje, met luchtgaatjes. Ze slaagde, schreef een briefje met de uitslag en schoof dit onder de ring van de duif. Zo waren ze thuis al op de hoogte voor ze zelf arriveerde.  Jan moest examen doen bij PBNA toen hij nog militair was en hij mocht kiezen of hij militair wilde blijven in Hooghalen of als militair tekenaar in Deventer, hij koos voor dit laatste. Janny werkte tot aan haar trouwen bij glas- en kristalhandel Heinz in Nieuw-Buinen als facturiste/typiste. Vrouwen moesten in die tijd nog stoppen met werken wanneer ze in het huwelijksbootje stapten. Jan en Janny trouwden in 1956. Jan had toen een betrekking bij de gemeente Eelde/Paterswolde als opzichter tekenaar. 

In 1957 zijn ze naar Vries verhuisd, omdat Jan een betrekking kreeg bij de gemeente Vries. 
In 1961, na precies vier jaar bij de gemeente te hebben gewerkt, heeft hij samen met zijn vriend Fré Klok een architectenbureau opgestart. Daarvoor creëerden ze een kantoortje in de voorkamer aan de Wielewaalstraat. Doordat ze in de begin jaren 60 direct grote projecten kregen voor het bouwen van verschillende boerderijen, vooral op Bunnerveen en Emmen en bejaardenwoningen in Friesland, werd het kantoortje snel te klein. Er werd een woning met kantoorpand gebouwd aan de Nieuwe Holtenweg 10. Omdat ze niet mochten aanbouwen of uitbreiden besloten ze om een paar jaar later een  boerderij in Zuidlaren, tegenover het Sprookjeshof, te kopen en daar met het architectenbureau verder te gaan. In de jaren 80 (dit waren crisisjaren voor de branche) is Jan een studie begonnen als praktijkleerkracht op de Streekschool. Janny heeft in die jaren administratief werk gedaan, bij verschillende kantoren, om deze jarenfinancieel door te komen. 

Vanaf 1985 tot 2013 is het echtpaar samen verder gegaan met een architectenbureau in Vries. Toen ze hiermee stopten was Jan 80 en Janny 81 jaar. Jan kon de architectuur nog steeds niet helemaal loslaten. Pas anderhalf jaar geleden heeft hij zijn allerlaatste project voltooid voor zijn kleinzoon in Vries. De bouwtekening werd gemaakt op de tekentafel die Jan’s vader in de jaren 50 voor hem had gemaakt toen hij studeerde! In hun 65 jarig huwelijk hebben ze veel vrijwilligerswerk gedaan. Jan is twee keer vier jaar voorzitter geweest van VAKO voetbal. Ook is hij samen met buurman Lub Trip een aantal jaren trainer van het 1ste elftal geweest. Het echtpaar heeft ook jarenlang wekelijks het Contact (VAKO blad) gemaakt. Dit begon bij het indelen van ingezonden stukken, het typen op een handmachine, controleren, stencilen, vouwen en inbinden en daarna een groot gedeelte rondbrengen ook naar de buitendorpen. 

65 jaar na hun huwelijksvoltrekking is de familie uitgebreid met drie kinderen en zes kleinkinderen. Vijf jaar geleden, op hun diamanten huwelijksfeest, gaf Jan een biografie in boekvorm van hem en zijn vrouw aan de familie.Tot zijn spijt kon burgemeester Thijsen, vanwege de nog steeds geldende maatregelen, niet langskomen bij het echtpaar. Wel werden er bij echtpaar Wiechers bloemen bezorgd namens de gemeente Tynaarlo en vielen er schriftelijke felicitaties van De Koning en de Commissaris van de Koning in Drenthe door de brievenbus.