Eelde Loopt Voor CliniClowns op 7 juli

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“Een man die eventjes lacht, betekent heel veel voor mij”


EELDE – Op zondag 7 juli organiseert Eelde Loopt Voor haar derde wandeling sinds de oprichting in 2017. Dit jaar loopt Eelde voor CliniClowns. Eelde Loopt Voor is een particulier initiatief van een groep vrijwilligers die jaarlijks een wandeling organiseren voor een goed doel. “Dit jaar is onze keus gevallen op de CliniClowns”, vertelt initiatiefnemer Tom van der Velde. “CliniClowns zet zich in voor zieke kinderen en dementie. Wij hebben ervoor gekozen om ons dit jaar te richten op mensen met dementie. Op 7 juli hopen wij met velen de wandeltocht te lopen.”

Waar Eelde Loopt Voor zich de afgelopen twee jaren heeft ingezet voor kinderen, is dit jaar gekozen voor een oudere doelgroep. “Het is een bewuste keuze geweest”, legt Van der Velde uit. “In 2017 zetten we ons in voor KiKa en in 2018 voor Stichting Het Vergeten Kind. Eelde Loopt Voor wil elk jaar een ander doel steunen. Via Anneke Schootstra, zelf CliniClown, kwamen we in contact met het goede doel en besloten ons dit jaar hiervoor in te zetten.” Schootstra is sinds acht jaar betrokken bij de CliniClowns. De inwoonster van Eelde begon haar werk bij de CareClowns, een goed doel dat zich inzet voor mensen met dementie. Deze organisatie werd enkele jaren geleden overgenomen door CliniClowns.

“Ik was als juf op de basisschool altijd al aan het werk met kinderen”, vertelt Schootstra. “Via een cursus voor CliniClowns, waar ik door een vriendin voor werd gevraagd, ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met de organisatie. Ik vond het zo leuk dat ik meer cursussen ben gaan doen en er mijn werk van wilde maken.” De voormalig juf is een opleiding gaan volgen tot CliniClown en solliciteerde meermaals bij de CliniClowns. Dit leidde echter niet direct tot het gewenste resultaat. “Bij de CliniClowns werd ik niet aangenomen”, gaat Schootstra verder. “Ik werd op een gegeven moment gevraagd voor de CareClowns. Eerst dacht ik: is dat wel wat ik wil? Dan ben ik namelijk juist met oudere mensen bezig, terwijl mijn hart echt bij kinderen ligt. Ik heb het echter toch gedaan en van die keuze heb ik nooit spijt gehad. Ik vind het echt prachtig.”

Bij de CareClowns zette Schootstra zich in voor mensen met dementie. “Vaak deed ik dit in verzorgingstehuizen”, legt de inwoonster van Eelde uit. “De mensen zijn ontzettend eerlijk en hebben al een heel leven gehad. Ze hadden vaak prachtige verhalen, waarin ik erg geïnteresseerd was. Als CliniClown kun je wat dichterbij die mensen komen. Zo was er een keer een man in een rolstoel die alleen maar naar beneden keek. Als CliniClown ging ik op de grond liggen, zodat hij mijn gezicht kon zien. Als verpleegster kun je dat niet doen, maar als clown wel. Op deze manier kon ik beter in contact komen met de mensen”. Toen de CareClowns werden overgenomen door CliniClowns veranderde er niet heel veel voor Schootstra. “Ik doe nog steeds hetzelfde werk als hiervoor”, vertelt ze. “Echter ga ik nu ook één dag in de week naar het ziekenhuis, waarbij ik werk op een afdeling met kinderen. Als Toos, mijn clownsnaam, probeer ik kinderen op te vrolijken.”

Het hoofddoel van de CliniClowns is om contact te maken met de mensen. Hiervoor worden ook diverse trainingen en cursussen gegeven. Op deze manier weten de CliniClowns hoe ze in bepaalde situaties moeten handelen. “We gaan altijd met z’n tweeën naar een ziekenhuis of verzorgingstehuis toe”, legt Schootstra uit. “We maken dan eerst een rondje op de afdeling en vragen of er bijzonderheden zijn. Vervolgens kleden we ons om, gaan we de afdeling op en scannen we de ruimte. In de kamers zien we vervolgens wel wat er gebeurt. Wij voeren als het ware een ‘toneelstuk’ op. We maken een spel, dat we van te voren niet voorbereiden. We gebruiken onze totale fantasie. We krijgen wisselende reacties van mensen. De één zegt ‘sodemieter op’ en de ander vindt het geweldig dat we er zijn.”

Schootstra haalt veel voldoening uit haar werk als clown. “Een man die eventjes lacht, die hier eerst niet voor open stond, betekent voor mij heel veel”, legt de inwoonster van Eelde uit. “Maar ook iemand, die in bed ligt en waarvan je de hand vast hebt, en zegt: ‘dank je wel’ is prachtig om mee te maken. Daar doe je het allemaal voor. Mensen blij maken.” Als clown kan Schootstra zich afzonderen van de vervelende dingen om haar heen. “De rode neus is mijn beschermmasker”, gaat de CliniClown verder. “Op deze manier komen dingen anders binnen en word ik minder geraakt door bepaalde dingen. Als ik de neus af doe, kan ik me soms wel heel erg verdrietig of boos voelen.”

Schootstra vindt het een mooi gebaar dat Eelde Loopt Voor dit jaar voor de CliniClowns loopt. “Ik ben er heel blij mee”, vertelt ze. “Ik mag op 7 juli het startsein geven en aan het einde van de dag de opbrengsten in ontvangst nemen.” Eelde Loopt Voor organiseert op de eerste zondag in juli drie verschillende wandeltochten. “We hebben een wandeling van 25 kilometer, maar ook één van achttien en één van tien kilometer”, legt Van der Velde uit. De starttijden zijn tussen 10.00 en 13.00 uur. De route loopt vanaf Café Boelens door de Onlanden. Inschrijven voor de wandelingen kan via www.eeldelooptvoor.nl. De inschrijfkosten, die volledig naar de CliniClowns gaan, bedragen €10,-. Voor kinderen tot 12 jaar vragen we een vrije gift”.

UIT DE KRANT

Lees ook